Без туристи коралите се възстановяват

Кристалните води на Бока Чика в Доминиканската република обикновено са пълни с туристи

Без туристи коралите се възстановяват | StandartNews.com

Кристалните води на Бока Чика в Доминиканската република обикновено са пълни с туристи. Но с международната блокада, която спира глобалните пътувания, природозащитниците използват това време, за да възстановят рифовете в района, като им отворят място за дишане.

Това място е на около 30 километра от Санто Доминго. Големият приток на туристи и прекомерният риболов обаче са повлияли сериозно на морската екосистема на мястото. Заради значителното намаляване на рибната популация, унищожението на много от коралите и изчезването на морска трева морският биолог Таша Гоф и баща й, екологът Мики Гоф, започнаха проект за възстановяване на рифовете на Бока Чика преди по-малко от 3 години. Семейството инсталира разсадници за корали и засажда мангрови гори, за да запази трите вида екосистеми, които има в Бока Чика.

„Бока Чика е специално място, тъй като има три много важни екосистеми: морските треви, мангровите и коралите. Морските треви са първото място, в което рибите хвърлят хайвера си. В морските треви те намират своето първо убежище и това им дава възможност да оцелеят много по-дълго, докато станат достатъчно големи, за да стигнат до мангровата. Имаме няколко проекта за възстановяване. Единият от тях е възстановяване на кораловите рифове, като използваме няколко купола от пръти с шестоъгълна форма. Там инсталираме коралите от даден вид и това създава местообитание за рибите, а също така спасяваме коралите, които са паднали на дъното“, казва Таша Гоф.

Създаването на микросистемите доведе до постепенното завръщане на морския живот на плажа, където вече могат да се намерят по-голямо разнообразие от риби и безгръбначни. Чрез своята фондация „Верде Профундо“ семейството възстанови десет метра от живота край плажа. Тяхната цел е да превърнат залива Бока Чика във ферма за развъдник на риба и безгръбначни животни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай