Берлин пробутва компромис за Северна Македония

България няма да даде съгласието си, ако няма правни гаранции

Берлин пробутва компромис за Северна Македония | StandartNews.com

Германия като председателстваща Европейския съвет предлага компромис за начало на междуправителствена конференция със Северна Македония. На западната ни съседка трябва да се напомни, че добросъседските отношения са основен елемент от процеса на разширяване, като изрично се споменава и договорът с България.

Това е заложено в изявление от страна на ЕС, с което би трябвало да се открие междуправителствената конференция със западната ни съседка, предаде БНР, като се позова на дипломатически източници.

“Днес ние припомняме значението за постигане на видими резултати и прилагането на добра воля на двустранните споразумения, в т.ч. на споразумението от Преспа с Гърция и Договора за добросъседски отношения с България", се казва в изявлението.

То обаче няма правна стойност. За страната ни остават въпросите около работата на смесената комисия за общата история, която наскоро възстанови работата си след прекъсване, но без резултат. За да започне междуправителствената конференция, с която да се даде старт на преговорите за Северна Македония, трябва да има преговорна рамка, която да е одобрена от всички страни-членки.

България няма да даде съгласието си, ако няма правни гаранции, че западната ни съседка ще спазва залегналите в договора с България клаузи, в т.ч. и за формулировката на езика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай