Байдън смени тона преди срещата с Путин

Руският президент с твърда позиция за Източна Европа и НАТО

Байдън смени тона преди срещата с Путин | StandartNews.com

 

Американският президент Джо Байдън смени определенията за Путин в навечерието на срещата на двамата в Женева.

Ден след като го нарече автократ, Байдън днес го определи като умен и твърд политик, който е достоен съперник.

Президентът на САЩ даде пресконференция след срещата на върха на НАТО в Брюксел като обави, че ситуацията в Донбас не би трябвало да попречи на влизането на Украйна в НАТО, но приемането е свързано с изпълнението на определени критерии, а въпросът с корупцията в страната продължава да е открит.

Очаквано обаче повечето въпроси бяха насочени към очакваната среща във вилата Ла Гранж. Товао ще е първото излизане на Путин зад граница от началото на 2020 година.
САЩ не търсят конфликт с Русия, но ще отговорят на вредната й активност, каза Байдън.

Той заяви още, че всички лидери на НАТО са му благодарили за срещата с Путин точно сега.

Дадох на Путин ясно да разбере, че двете страни имат области за сътрудничество, но има и червени линии, които не трябва да се пресичат, каза Байдън.

Според него е в интерес на Путин да промени отношението на света към себе си.

Ако Навални умре в затвора, това ще е трагедия и ще докаже, че Русия не спазва правата на човека, заяви още Байдън.

По същото време Путин даде обширно интервю за американската телевизия NBC, в което надълго говори за източния фланг на НАТО.

"Защо трябваше на НАТО да се разширява на Изток като приближава инфраструктурата си към нашата граница, И вие ми казвате, че ние проявяваме агресия?  Че даже след разпадането на Съветския съюз представлява някаква заплаха за Съединението щати и за другите страни в Европа? Ние доброволно изведохме всичките си войски от Източна Европа. Военните страдаха, тъй като десетилетия са живеели там със семействата си без да имат нормални условия за живот, включително и за децата си.

Ние поехме огромни разходи, а какво получихме в замяна - инфраструктура до нашите граници.. И вие ми казвате, че ние някого заплашваме?  Да, ние правим редовно учения, но защо това трябва да предизвиква проблем за някой от партньорите на НАТО. Това не го разбирам", каза Путин

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай