Азербайджан оцени руските усилия за мира в Нагорни Карабах

Отговор на пресслужбата на азербайджанското външно министерство на въпрос на медиите във връзка с интервю на президента на Руската федерация Владимир Путин от 17 ноември 2020 г.

Азербайджан оцени руските усилия за мира в Нагорни Карабах | StandartNews.com
  • Отговор на пресслужбата на азербайджанското външно министерство на въпрос на медиите във връзка с интервю на президента на Руската федерация Владимир Путин от 17 ноември 2020 г.

Въпрос: На 17 ноември 2020 г. президентът на Руската федерация отговори на медийни въпроси относно конфликта в Нагорни Карабах. Как оценявате това интервю, какво можете да кажете по отношение на повдигнатите точки?

Отговор: Азербайджан високо оценява усилията, които руската страна полага за уреждане на арменско-азербайджанския конфликт в Нагорни Карабах. Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и е единствената държава от трите държави-съпредседатели на Минската група на ОССЕ, която пряко граничи с нашия регион и има дългогодишни исторически връзки с него. Това обяснява прекия интерес на Русия от укрепване на сигурността, стабилността и мира в Южен Кавказ.

В интервюто беше разказано достатъчно подробно за важната роля, която посредничеството на ръководителя на руската държава изигра при постигането на споразуменията от 9 ноември т.г. Личната роля на президента на Русия, неговият подпис под тристранното изявление от 9 ноември т.г. представляват неговия изключително важен принос в мирния процес и гаранцията за необратимост на този процес.

Напълно споделяме оценката на президента на Русия, че важно постижение на тристранното изявление е прекратяването на кръвопролитията. От първите минути на войната азербайджанската страна винаги и изцяло подкрепя призивите на международната общност за прекратяване на огъня.

В интервюто си президентът на Русия засегна и историята на процеса на уреждане.

От особено значение са думите на президента на Русия, че от гледна точка на международното право, Нагорни Карабах и всички съседни региони са неразделна част от територията на Азербайджан. Тази позиция на Русия почива на солидна основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, решенията на ОССЕ и други международни организации.

Изявлението, направено в интервю с президента на Русия, че окупираните територии на страната ни са били под контрола на Армения, е изключително важно. Това свидетелства за пълния крах на опитите на арменската страна да заблуди световната общност и да изведе на преден план незаконния режим, създаден от Армения в окупираните територии на Азербайджан.

По същия начин се провалят опитите на арменското ръководство да разшири обхвата на конфликта и да включи в него Организацията на договора за колективна сигурност. В интервюто си президентът на Русия за пореден път ясно и ясно заяви, че никой не е посегнал на територията на Армения. По този начин се потвърди позицията на Азербайджан, че всички военни действия се водят изключително на територията на нашата страна, окупирана от арменските въоръжени сили през 90-те години.

Особено трябва да се подчертае, че президентът на Русия характеризира възможния отказ на арменската страна да изпълни условията на споразуменията от 9 ноември т.г. като "огромна грешка" и дори като "самоубийство". Напълно споделяме тази оценка. Както мъдро отбеляза президентът на Русия, тристранното изявление, постигнато с активната подкрепа на Русия, създава добра основа за нормализиране на отношенията в дългосрочен план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай