Астероид може да ни удари през 2084

Европейската космическа агенция съобщи, че голям астероид може да удари Земята след 65 години

Астероид може да ни удари през 2084 | StandartNews.com

Европейската космическа агенция съобщи, че голям астероид може да удари Земята след 65 години.

Очаква се астероидът да премине изключително близо до Земята през 2084 г., но има вероятност гравитационната намеса от други планети да го изпрати директно в нашата атмосфера.

Списъкът с рискови небесни тела включва всеки космически обект, който има по-голяма от нула вероятност да удари Земята, а въпросният астероид - 2019 SU3 - е четвъртият по големина обект в списъка с приблизително 46 фута в диаметър - по-малък от метеорита, който удари руския Челябинск през 2013 г.

Според ESA астероидът има шанс 1 на 152 да се сблъска с нашата планета, което астрономите прогнозират, че може да се случи по време на или около септември 2084 г. Експертите обаче казват, че размерът му не е достатъчно голям, за да създаде голяма катастрофа, така че вероятно няма нужда да подготвяме ядрените си оръжия.

ESA прогнозира, че астероидът ще премине покрай нашата планета на разстояние от около 73,435 мили, в близост до орбитата на Луната (239 000 мили). Следователно, дори и най-малкото гравитационно влияние от други планети може да го изпрати право в земната атмосфера.

Поради това астероидът е включен в списъка на рисковите от ESA, което позволява на експертите да следят внимателно движението му, пише в статията на Mail.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай