Армения ползва фосформи бомби срещу Азербайджан

Получени са разузнавателни данни за доставката, обяви Баку

Армения ползва фосформи бомби срещу Азербайджан | StandartNews.com

Армения ползва фосформи бомби срещу Азербайджан, съобщи на Министерството на отбраната на Република Азербайджан.

Получени са разузнавателни данни за доставката на голямо количество фосфорни товари до подразделения, разположени в отбранителната зона на 3-ти мотострелкови полк от 37-ма стрелкова дивизия на 1-ва комбинирана оръжейна армия на арменските въоръжени сили в окупираната посока Ходжаванд. Очаква се, че целта на врага при доставката на фосфор-съдържащи боеприпаси до посочените региони е предимно използването им срещу азербайджанските армейски части. От друга страна, целта му е да разпространява дезинформация, че боеприпасите са разпръснати по терена от частите на азербайджанската армия, информира още на Министерството на отбраната на Република Азербайджан. Според изявлението му арменската страна поставя основата за по-нататъшните си провокации, като разпространява на 30 октомври невярна и фалшива информация за предполагаемото използване на оръжия, съдържащи бял фосфор от азербайджанската армия.

За пореден път заявяваме, че азербайджанската армия няма забранени боеприпаси в своето въоръжение, обяви официално на Министерството на отбраната на Република Азербайджан.

В тази връзка посолството на Азербайджан в България съобщи, че Армения има дългогодишен опит в използването на бели фосфорни бомби срещу азербайджански цивилни. Такъв случай април 2016 г. в село Аскипара в региона на Татар, бе добре документиран от военни аташета на чуждестранни посолства, акредитирани в Азербайджан. Един такъв снаряд е бил обстрелван в село Аскипара в азербайджанския регион Татар, случайно пропуснал основната си цел и кацнал на обработено памучно поле и е бил открит невзривен. Той бе намерен от Азербайджанската национална агенция за противоминна дейност на 10 май 2016 г. и е документиран на 11 май 2016 г., по време на посещението в село Аскипара на 20 представители и военни аташета от 13 държави, както и полеви асистенти на личния представител на действащия председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по конфликта, разгледан от ОССЕ в Минск.

Разследването разкри, че боеприпасите, изстреляни от въоръжените сили на Армения, са артилерийски снаряд тип D-4 (димна бомба) 122 мм. Тежи 27,07 кг и съдържа 3,6 кг Р-4 (химическият код на белия фосфор).

Разкази на свидетели, снимки на случая, както и траекторията на огъня, представят множество доказателства, че черупката, принадлежаща на Армения, е бяла фосфорна бомба и е изстреляна от близките позиции на въоръжените сили на Армения.

Добре известно е, че оръжията, съдържащи бял фосфор, са изключително токсични при вдишване, поглъщане или абсорбиране през изгорели зони и могат да имат сериозни въздействия върху човешкото здраве. Такива оръжия причиняват тежки термични и химически изгаряния с частична до пълна дебелина при контакт с кожата, често до костите. Абсорбираният през кожата бял фосфор може да оцелее достатъчно дълго в човешкото тяло, за да увреди сърцето, бъбреците или черния дроб, което води до полиорганна недостатъчност или смърт.

Армения грубо нарушава своите задължения съгласно международното хуманитарно право и правата на човека, като Женевските конвенции от 1949 г., по-специално Четвъртата Женевска конвенция.

Оръжие, съдържащо бял фосфор, може също да се квалифицира като „запалително оръжие или устройство“ съгласно Международната конвенция за борба с терористичните бомбардировки от 1997 г., към която Армения се присъедини през 2004 г. Конвенцията се прилага за всяко „взривно или запалително оръжие или устройство, което е проектирано , или има способността да причини смърт, сериозни телесни наранявания или значителни материални щети “или на оръжие, което има тези ефекти чрез токсични химикали, биологични агенти, токсини или радиация.

Наред с отговорността на Армения като държава за международно противоправни деяния, нарушенията от страна на Армения на международното хуманитарно право и правата на човека по време на конфликта представляват престъпления по международното наказателно право.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай