Ари­ве­дер­чи, Ро­ма!

Бал­ка­ни­те се зат­во­ри­ха за Ита­лия, ка­ран­ти­на­та сла­га кръст на Ве­лик­ден­ска­та ме­са

Ари­ве­дер­чи, Ро­ма! | StandartNews.com
  • Бал­ка­ни­те се зат­во­ри­ха за Ита­лия, ка­ран­ти­на­та сла­га кръст на Ве­лик­ден­ска­та ме­са
  • Веч­ни­ят град в ми­на­ло­то е бил раз­гра­бен и опо­жа­рен, но днес е не­виж­да­но опус­тял

Ко­га­то пре­ди 3 сед­ми­ци се по­я­ви­ха пър­ви­те кад­ри с оп­раз­не­ни­те ули­ци и раф­то­ве в су­пер­мар­ке­ти­те на Ми­ла­но, ед­ва ли ня­кой ос­та­на рав­но­ду­шен. Осо­бе­но по­чи­та­те­ли­те на пищ­на­та ка­тед­ра­ла, без­край­ни­те ма­га­зи­ни и вкус­на­та пас­та. Те дъл­бо­ко вяр­ва­ха, че ня­ма ни­що по-тъж­но. Дъл­бо­ко гре­ша­ха. Глед­ка­та от об­ко­ва­ния с ре­шет­ки бу­тик на Луи Вю­и­тон пре­диз­ви­ка нос­тал­гия, но кар­ти­на­та на за­лос­те­ни­те пор­ти на "Све­ти Пе­тър" на­пом­ни за тя­гос­тни­те ми­ну­ти пре­ди Въз­кре­се­ние. Но с раз­ли­ка­та, че от­как­то смър­то­нос­на­та за­ра­за с гръм и тря­сък пре­о­бър­на жи­во­та ни, ни­кой не знае ко­га да ча­ка Бо­жи­е­то чу­до на из­це­ле­ни­е­то.

Мно­го пъ­ти в ми­на­ло­то Рим е бил и опус­то­шен, и раз­гра­бен, и опо­жа­рен, и зав­ла­дян. Но то­ва не ни пра­ви под­гот­ве­ни за днеш­на­та му пус­тош. Със сво­и­те бли­зо 10 ми­ли­о­на ту­рис­ти, ко­и­то го по­се­ща­ват вся­ка го­ди­на, един от най-го­ле­ми­те ту­рис­ти­чес­ки гра­до­ве в све­та те­зи дни е дет­ро­ни­ран от сто­ти­ци­те жер­тви­те на ко­ро­на­ви­ру­са и над 10 000 за­ра­зе­ни ита­ли­ан­ци. Смър­то­нос­на­та бо­лест обез­лю­ди зна­ко­ви мес­та, ко­и­то дос­ко­ро бе не­въз­мож­но да си пред­ста­вим без де­но­нощ­ни тъл­пи.

Днес на Ис­пан­ски­те стъл­би ня­ма ни­кой

са­мо из­дъл­ба­ни­те рез­ки око­ло па­ра­пе­ти­те на фон­та­на под тях на­вя­ват спо­ме­ни­те за от­ми­на­ли­те ме­се­ци, ко­га­то ту­рис­ти­те с ча­со­ве ча­ка­ха да хвър­лят от­бли­зо мо­не­ти­те, за да се вър­нат във Веч­ния град. Как­то от­бе­ляз­ва Рой­терс, прос­тран­ство­то око­ло фон­та­на Тре­ви не е би­ло тол­ко­ва пус­то най-ве­ро­ят­но от 1960 го­ди­на, ко­га­то бе оп­раз­нен за­ра­ди сним­ки­те на "Сла­дък жи­вот", в кой­то Мар­че­ло Мас­тро­я­ни це­лу­ва­ше в шад­ра­ва­на Ани­та Ек­берг.

Пло­ща­дът "По­ле­то на цве­тя­та" е не­уз­на­ва­ем, без­лю­ден, с при­тич­ва­щи от вре­ме на вре­ме хо­ра, пок­ри­ли ли­ца­та си. Стрел­ват се и ве­ло­си­пе­дис­ти с мас­ки, ко­и­то са ку­пи­ли по­ред­ни­те про­дук­ти за пре­за­па­ся­ва­не.

Са­мо доп­ре­ди ме­сец то­ва мяс­то бе пре­пъл­не­но от щас­тли­ви ази­ат­ски про­да­ва­чи, ко­и­то ухаж­ва­ха кли­ен­ти­те с уха­е­щи цве­тя, прес­ни пло­до­ве и зе­лен­чу­ци, и лю­ти­ви под­прав­ки. Се­га до­ри сен­ни­ци­те са вдиг­на­ти и се на­би­ва на очи са­мо го­ла­та ста­туя на Джор­да­но Бру­но, из­го­рен на кла­да­та през 1600 го­ди­на.

Ка­фе­не­та­та на рим­ския Мон­мар­тър съ­що са оп­раз­не­ни, тук-там се­дят рус­на­ци, ко­и­то не са ус­пе­ли да от­ме­нят ре­зер­ва­ци­и­те си. До­ри не раз­го­ва­рят, са­мо хра­нят ку­че­та­та, тра­ди­ци­он­но оби­ка­ля­щи око­ло от­кри­ти­те за­ве­де­ния. А пос­ле се при­пи­чат на пей­ки­те по "Пи­а­ца дел по­по­ло", ко­и­то ни­ко­га до­се­га не са би­ли лес­но дос­тъп­ни за умо­ре­ни­те ту­рис­ти. Са­мо­тен е и Еги­пет­ски­ят обе­лиск, а

пло­щад "Све­ти Пе­тър" е пра­зен

Па­па­та да­ва ве­че ау­ди­ен­ции он­лайн. А как­во ще ста­ва на Ве­лик­ден­ска ме­са, ни­кой офи­ци­ал­но не ко­мен­ти­ра. Но ве­че е яс­но, че пло­ща­дът ня­ма да бъ­де ук­ра­сен с цве­тя в най-щас­тли­вия хрис­ти­ян­ски ден и то за пър­ви път от 35-го­ди­ни, от­как­то за­поч­на тра­ди­ци­я­та. В не­де­ля­та на Ве­лик­ден той се пок­ри­ва с хи­ля­ди ла­ле­та, нар­ци­си, ро­зи или ор­хи­деи, дос­та­ве­ни от Ни­дер­лан­дия. "Си­ту­а­ци­я­та е дос­та се­ри­оз­на. След кон­сул­та­ции с всич­ки за­ин­те­ре­со­ва­ни стра­ни ре­ших да от­ме­ня ук­ра­са­та от цве­тя на пло­щад "Све­ти Пе­тър" на Ве­лик­ден та­зи го­ди­на", за­я­ви в Ту­и­тър Па­ул Де­керс, майс­тор цве­тар, кой­то е на­то­ва­рен с про­ек­та. Ка­то до­ба­ви: "За пър­ви път ня­ма да го нап­ра­вим, ко­е­то е жал­ко... но об­сто­я­тел­ства­та са фор­сма­жор­ни. Мо­же да се пред­по­ло­жи, че тър­жес­тве­на­та ме­са за Въз­кре­се­ние Хрис­то­во, пред­ви­де­на за 12 ап­рил, ще бъ­де от­ме­не­на".

Не­виж­да­ни­те мер­ки, ко­и­то ита­ли­ан­ски­ят пре­ми­ер об­я­ви за бор­ба с ко­ро­на­ви­ру­са зат­во­ри­ха учи­ли­ща, уни­вер­си­те­ти, уч­реж­де­ния и фир­ми. Хо­ра­та сто­ят вкъ­щи, уп­ла­ше­ни от ла­ви­но­об­раз­ния брой на за­ги­на­ли­те и за­ра­зе­ни, кой­то на­рас­тва най-стръм­но в све­та след Ки­тай. Ед­ни уп­рек­ват влас­ти­те, че пре­ка­ле­но ряз­ко са пре­къс­на­ли нор­мал­ния жи­вот и та­ка до­кар­ват

ми­ли­ар­ди за­гу­би за стра­на­та

Дру­ги пък са убе­де­ни, че са за­къс­не­ли с пов­се­мес­тна­та ка­ран­ти­на и ви­ру­сът ве­че труд­но мо­же да бъ­де ов­ла­дян.

Пър­во­на­чал­но­то със­тра­да­ние у съ­се­ди­те се из­па­ри с от­чай­ва­щи­те ста­тис­ти­чес­ки дан­ни и бър­зо пре­диз­ви­ка страх и па­ни­ка. Са­мо за два дни Бал­ка­ни­те се зат­во­ри­ха за Ита­лия.

Сло­ве­ния зат­во­ри гра­ни­ци­те си с Ита­лия, как­то по-ра­но нап­ра­ви и Ав­стрия, ка­то бор­ба сре­щу раз­прос­тра­не­ни­е­то на ко­ро­на­ви­ру­са. За­ра­зе­ни­те в Сло­ве­ния дос­тиг­на­ха 44 ду­ши. Ка­ми­о­ни­те ще се пус­кат, за да не се на­на­сят до­пъл­ни­тел­ни за­гу­би за ико­но­ми­ки­те, за­я­ви­ха от пра­ви­тел­ство­то. Чер­на го­ра съ­що заб­ра­ни в стра­на­та да вли­зат от Ита­лия, Ис­па­ния, Юж­на Ко­рея, Ки­тай и Иран, как­то и на свои граж­да­ни да пъ­ту­ват за те­зи дър­жа­ви. Пра­ви­тел­ство­то на Сър­бия зат­во­ри гра­ни­ци­те за хо­ра от Ита­лия, Ки­тай, Швей­ца­рия, Юж­на Ко­рея и Иран. Бос­на нап­ра­ви съ­що­то. Ал­ба­ния спря и въз­душ­ния, и мор­ския тран­спорт с Ита­лия.

Ави­о­ком­па­ни­и­те в поч­ти ця­ла Ев­ро­па пре­ус­та­но­ви­ха по­ле­ти до Ита­лия. На ле­ти­ща­та

са­мо­ле­ти­те на Ал Ита­лия са за­зе­ме­ни

в без­край­ни ре­ди­ци, а чис­та­чи­те, ко­и­то де­зин­фек­ци­рат дъл­ги­те ко­ри­до­ри, са по­ве­че от слу­чай­ни­те път­ни­ци. Ко­и­то пък без ни­как­ва ра­дост каз­ват: Ари­ве­дер­чи, Ро­ма!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай