Адът в Турция:Шестима загинали,над 200 ранени

Жестоки последствия от земетресението в Егейско море

Адът в Турция:Шестима загинали,над 200 ранени | StandartNews.com

Шестима души са загинали и 202 са ранени в Измир след адския трус в Егейско море, който удари Гърция и Турция и последвалото цунами. Това съобщи турският вестник "Хабер".

"За съжаление, четирима от нашите граждани загубиха живота си при земетресението в Измир", обяви по-рано министърът на здравеопазването Фахретин Коджа в Туитър.

Той допълни, че на място са изпратени 38 линейки, 35 спасителни екипа и 2 медицински хеликоптера.

„Над 20 блока са се срутили. Не се знае колко хора е имало в тях. Засега няма сериозна паника. Всички обаче се изплашихме много. Сякаш земята се раздели на две”, каза за NOVA председателят на изселническата организация в Измир – Абдурахим Нурсой.

За момента няма данни за пострадали българи при земетресението, съобщи Министерството на външните работи.

Припомняме, че 6,9 по Рихтер удари страната в 13:51 местно време с епицентър морската зона на 19 км северозападно от Самос и на около 17 км от брега на провинция Измир. Земетресението е на дълбочина 10 км. То се е усетило и в Атина и Истанбул, както и по високите етажи на сградите в София. В Самос куполът на църквата се срути заради труса.

Трусът разруши десетки домове в провинция Измир в Западна Турция. Щети са нанесени и на някои сгради в курортния град Кушадасъ, който се намира на 100 км от Измир.

Видеоклипове в социалните медии показват силно повредени сгради и пътища, наводнени от порои от вода. Кадрите показват улици, наводнени вследствие на обявено по-рано "мини-цунами в Самос“. Кадри на очевидци показват тълпи от паникьосани хора по улиците, докато големи облаци прах се издигат от срутени сгради в далечината.

İzmir Sığacık! pic.twitter.com/4dsq2QhDFk

— Politic Türk (@politicturk) October 30, 2020 ">

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай