6,9 по Рихтер в Гърция и Турция, усетено е и у нас

Засега няма информация за жертви и щети в южната ни съседка

6,9 по Рихтер в Гърция и Турция, усетено е и у нас | StandartNews.com

Земен трус беше усетен у нас малко преди 14 ч., информира БГНЕС.

Земетресението е разклатило леко по-високите етажи на сградите в центъра на София.

Епицентърът му е в Гърция и е с магнитуд 6,9 по Рихтер по първоначални данни и е станало край Додеканеските острови, с дълбочина 10 км.

Засега няма информация за жертви и щети.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 6,7 и на дълбочина 5 километра, посочва Ройтерс.

Според в. "Катимерини" земетресението е било с магнитуд 6,6 по Скалата на Рихтер и е люляло източноегейския остров Самос. Трусове били усетени по целия път до гръцката столица, отстояща на близо 300 километра, съобщи Геодинамичният институт на Националната обсерватория в Атина (NOA) .

Земетресението стана в 15,11 ч. местно време, само на 19 километра север-северозападно от столицата на острова, на дълбочина 10 километра, съобщи NOA.

Според Анадолската агенция, която се позовава на съобщение на Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации, земетресението е било с магнитуд от 6,6 по Рихтер и е било регистрирано в 14.51 часа местно време (13,51 часа българско време) в Егейско море край Сеферихисар, окръг Измир, Югозападна Турция.

Епицентърът на труса е бил в района на Сеферихисар. Земетресението е било на дълбочина 16 километра.

Според Истанбулската сеизмологична обсерваторията Кандилли земетресението е било с магнитуд 6,8 и е било на дълбочина 11,8 километра, съобщава в."Миллиет". Земетресението е усетено в егейския и мраморноморския район на Турция, отбелязва вестникът.

Валията на Истанбул Али Йерликая е посочил, че земетресението е усетено в Истанбул, но няма съобщения за пострадали и щети.

Няколко минути след първоначалното земетресение е регистриран вторичен трус със сила 4,1 по Рихтер. Земетресението е усетено доста силно в Гърция и в Западна и Южна Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай