Отчитат 320 милиарда долара загуби за туризма

Три пъти повече от Световната икономическа криза през 2009 г.

Отчитат 320 милиарда долара загуби за туризма | StandartNews.com

Огромната загуба за международния туризъм вече стана ясна. Данните на Световната организация по туризъм (UNWTO) показват, че загубите до май достигат до 320 милиарда щатски долара, което е три пъти повече от Световната икономическа криза през 2009 г.

Докато ситуацията с коронавируса продължава да се развива, специализираната агенция на ООН предостави първата изчерпателна информация за въздействието на пандемията, както в туристическия сектор, така и в загубените приходи, преди ограниченията за пътуване по целия свят.

Блокирането на туризма, наложено поради пандемията, води до  98% спад на международните туристически пътуваия през май  в сравнение с 2019. През периода януари – май туристическите пътувания в чужбина в цял свят са намалели с 56 % в сравнени със същия период на миналата година. Това означава спад от  300 милиона туристи и  загуба от 320 милиарда щатски долара от международни постъпления за туризъм - три пъти повече загуби от Световната икономическа криза през 2009 г.

Генералният секретар на организацията Зураб Пололикашвили каза: „Тези последни данни ясно показват значението на рестартирането на туризма, веднага щом е безопасно. Драматичният спад на международния туризъм излага на риск доходите на милиони хора, включително в развиващите се страни. Правителствата във всяка държава носят двойна отговорност: да поставят приоритет на общественото здраве, като същевременно защитават работните места и бизнеса. “

В същото време UNWTO отбелязва признаци на постепенна и предпазлива промяна в тенденцията, най-вече в Северното полукълбо и особено след отварянето на границите през Шенгенската зона на Европейския съюз на 1 юли.

Повечето туристическите експерти на UNWTO очакват международният туризъм да се възстанови до втората половина на 2021 г.

Те посочват рискове за загуба на доверието в гражданите, като ограничения за пътуване и затварянето на граници. Основните изходящи пазари като САЩ и Китай са в застой, опасенията за безопасността, свързани с пътуването и възраждането на вирус. Освен това, липсата на надеждна информация и влошената икономическа среда са посочени като фактори, които тежат на доверието на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай