10 опорни точки на Путин в борбата с коронавируса

28 април става Ден на работника от бърза помощ в Русия, обяви държавният глава

10 опорни точки на Путин в борбата с коронавируса | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин говори на 28 април на среща за противодействие на разпространението на коронавируса в регионите. По-късно той произнесе и обръщение към руснаците, в което изложи десетте най-важни мерки и инициативи, които трябва да бъдат предприети в следващите дни и седмици от висшите държавни чиновници.

Мерките трябва да бъдат приети от обществото, което да се съобрази с факта, че ситуацията остава много трудна и борбата с коронавируса все още е далеч от приключване. 28 април пък става Ден на работника от бърза помощ в Русия, обяви още държавният глава.

  • Президентът обяви 6, 7 и 8 май за неработни дни. По този начин периодът на „ваканцията“ в Русия се удължава до 11 май включително. Държавният глава подчерта, че през цялото това време ще е необходимо стриктно да се спазват мерките за профилактика на коронавируса.
  • Путин възложи на правителството да подготви варианти за излизане от режима на ограничения от 12 май. Той подчерта, че това трябва да се направи "в зависимост от настоящата епидемиологична ситуация и нейната устойчива прогноза". В същото време президентът отбеляза, че няма да имапремахване на ограниченията в цялата страна едновременно“, а предстои „сложен и труден път“.
  • Владимир Путин също инструктира кабинета в близко бъдеще да разработи нов пакет от мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите. Президентът отбеляза, че министрите и губернаторите на области са лично отговорни за прилагането на такива мерки.
  • Държавният глава поиска от правителството заедно с регионите и бизнеса, за да започне да се подготвя за бъдещ "мащабен националния план за действие за нормализиране на бизнес живота, възстановяване на заетостта, доходите и икономическия растеж" .
  • В допълнение Путин заяви, че решението за ограничителни мерки в различни региони на Русия не може да бъде приемано "на емоция или по проект". Руският лидер призова губернаторите на области „да действат прецизно, съизмеримо с нивото на заплахите и реалната ситуация“.
  • Той също така възложи на Министерството на здравеопазването непрекъснато да следи ситуацията както в страната, така и във всеки субект на Руската федерация, постоянно да актуализира плановете си, като се има предвид, че положението се променя почти ежедневно.
  • Държавният глава предложи да се учреди празник – Ден на работника от бърза помощ на 28 април.
  • Путин призова за непрекъснат напредък в борбата с коронавируса. Както отбеляза президентът, разпространението на коронавирусната епидемия в Русия се забавя. Според него това е "резултат от нашата обща работа, отговорността на милиони граждани на страната, които послушаха препоръките на лекари и специалисти, грижат се за здравето си и за близките си".
  • В същото време Путин отбеляза, че ситуацията остава много трудна. "Ежедневният брой нови случаи на откриване на болестта се е стабилизирал сравнително. Но това не трябва да ни успокоява, ситуацията остава много трудна. Експерти и учени твърдят, че пикът все още не е преминал ", каза президентът.
  • Рисковете от заразяване с коронавирус в Русия, според Путин, "отиде на върха на кривата" . Той отбеляза, че заплахата може да засегне всички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай