Зелените пържиха Урсула фон дер Лайен в ЕП

Тя получи множество язвителни въпроси

Зелените пържиха Урсула фон дер Лайен в ЕП | StandartNews.com

Урсула фон дер Лайен, предложена за следващ председател на Европейската комисия, премина снощи през трудно изслушване в групата на Зелените в Европейския парламент. Тя получи множество язвителни въпроси - от опазването на околната среда, заплащането на труда, условията за земеделие, до търговията с оръжие.

Тя предложи група от учени да подава на институциите на ЕС доказани данни за състоянието на природата. По нейните думи е необходимо ЕС да има единна политика за продажбата на оръжие. Лайен се обяви за възобновяването на европейската спасителна операция за мигранти в Средиземно море "София".

Според нея е необходимо работещите в ЕС със законен договор да получават възнаграждение, достатъчно поне за да живеят. Тя заяви, че е невъзможно въвеждането на минимална заплата в ЕС и не се обвърза с обещание за намаляване на отровите, използвани в земеделието.

Лайен подкрепи възможността Великобритания да получи допълнителна отсрочка за решението си дали напуска ЕС и при какви условия. На много от поставените от Зелените въпроси тя не даде ясен и еднозначен отговор и получи много нападки от евродепутатите.

По-рано вчера парламентарните групи на социалистите и "Обнови Европа" съобщиха, че нямат единодушно решение дали да подкрепят Лайен. След вчерашното изслушване в групата "Европейски консерватори и реформатори" бе разпространено становище, че не всички виждания на Лайен се възприемат. Утре предложената за следващ председател на ЕК ще бъде изслушана от групата "Европейска обединена левица".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай