Урсула: Минимална надница във всяка страна от ЕС

Тя определи себе си като "европейка по сърце и убеждения"

Урсула: Минимална надница във всяка страна от ЕС | StandartNews.com

Кандидатката за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви за минимална надница във всяка страна членка на ЕС. В съвместно изявление с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли след среща с конференцията на председателите на политическите групи, тя заяви:

"Хората имат своите опасения и надежди и това, което Европа може да им даде, е отговорът. Тя може да даде работа, перспективи, стабилност и сигурност. Аз съм убедена, че Европа може да направи това. Във всяка страна човек трябва да може да си изкарва прехраната с работа и това важи за всеки, който е нает на пълно работно време. Затова ще се боря за минимална надница във всяка страна-членка".

Урсула фон дер Лайен заяви, че е задължително ЕС да постигне въглероден неутралитет до 2050. Тя определи себе си като "европейка по сърце и убеждения".

Междувременно групата на социалистите и демократите в Европейския парламент все още няма решение дали да подкрепи Урсула фон дер Лайен, съобщи председателят на парламентарната група Ираче Гарсия.

Тя уточни, че днес в продължение на два часа представители на групата са разговаряли с фон дер Лайен и са й поставили няколко условия. Гарсия посочи като ключови за социалистите въпросите за опазването на околната среда, социалните права, миграцията и равенство на половете. Искаме феминистка Европа, добави Гарсия.

Ще изчакаме отговорите по въпросите, които поставихме и следващата седмица ще решим. Ще опитаме следващата седмица да имаме обща позиция, поясни тя.

По-късно и групата "Обнови Европа" (ОЕ) продължи с „разпита“ на фон дер Лайен. След изслушването председателят на групата Дачиан Чолош поясни, че все още евродепутатите от ОЕ не са убедени в подкрепата си за Лайен, защото тя отказва да посочи какъв пост ще даде на Маргрете Вестагер.

Европейският съвет препоръча Вестагер и Франс Тимерманс - предварителни кандидати за председател на ЕК съответно на ОЕ и на социалистите, да бъдат назначени за първи зам.-председатели. Лайен днес бе попитана няколко пъти как ще постъпи с Вестагер, но не даде убедителен отговор.

Лайен подкрепи предложението за въвеждане на общо наблюдение в ЕС за спазването на върховенството на закона. Тя се обяви за взимането на решенията в областта на външната политика с мнозинство, а не с единодушие.

Според нея ЕС трябва да разнообрази енергийните си доставки, както и да разговаря с Русия от позицията на силата. Кремъл не прощава слабостта, затова ще използваме нашата сила, за да бъдем в диалог на основата на принципи, поясни тя. По нейните думи ЕС може да се справи с дезинформацията, като я разобличава открито.

Лайен призова за възприемането на общи определения в ЕС за законна и незаконна миграция, за това кой има право на убежище и какво е убежище. Според нея е необходимо граничната служба Фронтекс да разполага с повече мощ много по-скоро от предвиденото.

Лайен се обяви за разширяването на Шенген и еврозоната. По нейните думи ЕС трябва да обърне повече внимание на Западните Балкани, където влиянието на Турция и Саудитска Арабия расте.

Според нея е необходимо ЕС да разполага с фонд за енергийния преход. Тя изрази надежда Великобритания да остане в ЕС. По нейните думи Европа трябва да напредне в цифровизацията, а до 2050 г. да прекрати замърсяването от производството и превозите. Лайен изрази очакването комисията, оглавявана от нея, да бъде съставена от равен брой еврокомисари мъже и жени.

По-късно днес Лайен ще бъде "изпитана" и от групата на Зелените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай