Новият гръцки кабинет предлага рязане на данъците

Страната излезе от спасителната програма през август, но остава под "засилено наблюдение"

Новият гръцки кабинет предлага рязане на данъците | StandartNews.com

До края на месеца новото гръцко правителство ще внесе проектозакон за намаляване на данъците. Съобщението направи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на първото правителствено заседание след победата на парламентарните избори в неделя. Намаление на налозите беше част от изборните обещания на неговата партия Нова демокрация.

Кабинетът ще предложи намаление с 30% в рамките на две години на силно непопулярния данък върху собствеността, въведен в началото на кризата през 2013 г. от предишния консервативен кабинет. Намеренията включват още сваляне с 8 на сто на данък печалба и намаляване на ставката върху доходите.

Нямаме и ден за губене, заяви 51-годишният Мицотакис. „От днес сме призовани да победим в трудна и асиметрична война, от която почти всички гръцки правителства излязоха с поражение - да променим модела на управление с единствената цел - преки и видими резултати за подобряване живота на нашите граждани“, каза премиерът.

Волята на премиера за "възраждане на средната класа" обаче ще трябва да се съобразява с бюджетни икономии, отбелязват наблюдатели.

Страната излезе от спасителната програма през август миналата година, но остава под "засилено наблюдение".

Изискването е за бюджетен излишък най-малко 3,5% през следващите години за изплащане на външните дългове. Еврозоната вече предупреди новия кабинет, че ангажиментите трябва да се спазват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай