Сани Жекова: Взех правилно решение с отказването си

В сноуборда има голямо натоварване, заяви баща й

Сани Жекова: Взех правилно решение с отказването си | StandartNews.com

Най-успешната българска сноубордистка Александра Жекова заяви, че е доволна от решението си да прекрати състезателната си кариера и да сложи ново начало в живота си. "Рискувайки здравето си, влагайки цялата си енергия и мисъл в спорта, за себе си разбрах, че е време нещо да се промени. В момента уча, стажувам, трупам опит в нова сфера. Щастлива съм с избора си, че имам възможността да започна нещо ново. Вярвам, че това носи не по-малка стойност. Следващата ми мисия е да запозная хората с необходимите познания да бъдат здрави духовно, физически, психически и емоционално, да водят балансиран начин на живот", коментира Жекова. Тя заяви, че сноубордът в България се сблъсква с много проблеми. "Има много проблеми, но най-вече финансови, защото сноубордът не е евтин спорт. Също така твърде малко са качествените треньорски кадри. Има интусиазирани млади хора, но без опит. Като финансови възможности не разполагаме с достатъчно за развитието на един млад сноуборд отбор. Трудно е да гоним конкуренцията. Инфраструктурата е сериозен проблем. Реално през лятото ние нямаме възможност да се готвим тук. С това ниво на съоръжения за тренировки не можем да гоним медали от Олимпийски игри и Световни първенства", смята тя. "Не съм получавала покана да бъда част от Българската федерация по ски. Мен ме е грижа какво ще се случи с моите последователи, с децата, които имат мечти и цели. Още следя отблизо какво се случва на световната сцена в сноуборда, защото там имам много приятели", допълни Жекова.

Бащата на сноубордистката и неин личен треньор Виктор Жеков ще продължи да работи за развитието на сноуборда в България. "Аз работя с хъс във всичко. Не мога да правя нещата по друг начин. Винаги търся максимален резултат. Аз лично не се разделям със състезателния спорт. Следя всичко, което се случва в сноуборда. През последните четири години броят на децата, които се занимават със сноуборд, се е утроил. Над 90 са картотекираните на възраст от 8 до 13 години. Има много талантливи деца, но по една или друга причина те в един момент решават да започнат да се занимават с друго, защото тази работа не е лесна и условията не са добри. В един момент не може да се кара само на ентусиазъм", каза Жеков.

Той коментира и решението на дъщеря си да спре със състезателния спорт. "Много е трудно решението един професионален спортист да сложи край на кариерата си, особено след дълги години на високо ниво. Отдавал си толкова много на спорта и е трудно да промениш пътя си. Но в крайна сметка, това не неизбежно. В нашия спорт физическите натоварвания са сериозни, има и голямо психическо изразходване. Няма толкова голямо спортно дълголетие. Просто в един момент тялото си казва думата", каза Жеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай