Франция изми разочарованието и се върна на върха

Франция е вторият носител на трофея от турнира УЕФА Лига на нациите

Франция изми разочарованието и се върна на върха | StandartNews.com

Франция е вторият носител на трофея от турнира УЕФА Лига на нациите. Във финала “петлите” надиграха Испания с 2:1 и отново показаха, че вероятно са най-класният отбор в Европа, а може би и в целия свят. Да, тимът на Дидие Дешан претърпя тежко разочарование на Европейското първенство, но три месеца по-късно отново демонстрира пълния си блясък.

При това французите стигнаха до трофея с два пълни обрата във финалния турнир в Италия. Първо се справиха с Белгия, след като отстъпваха с 0:2, за да спечелят с 3:2. А във финала световните шампиони много бързо излязоха от ролята на губещи срещу “Ла Фурия Роха” след фамозния гол на Бензема. В този момент дори и без winbet mobile мнозина любители на прогнози на живо бяха уверени в крайния успех на “петлите”. И той стана факт след попадението на Мбапе. Вярно е, че голът остави противоречиви чувства сред неутралната публика, тъй като изглеждаше, че звездата на ПСЖ се намира в засада. Съдията обаче разтълкува ситуацията по друг начин след посягането на защитника Ерик Гарсия, а и в крайна сметка едва ли някой би оспорил, че именно Франция заслужаваше най-много трофея.

Но каква стойност има тази този трофей?

Със сигурност не носи същия авторитет, какъвто Световната купа или европейската титла. И сред феновете на футбола, и сред специалистите има немалко такива, които не приемат насериозно Лигата на нациите. Мнозина виждат в този турнир пореден опит на УЕФА да комерсиализира и монетизира играта. Може би е така, но това не означава, че успехът на Франция е без стойност. Напротив, финалната четворка в Италия събра четири страхотни отбора, като освен “петлите” там се явиха домакините, станали европейски шампиони три месеца по-рано, както и “жертвите” на тима на Дешан - Белгия и Испания. Вероятно турнирът е засенчен от това, че финалите се проведоха през мрачния октомври, а не в рамките на слънчевия юни. Освен това основната тема тази година беше отложеното от миналата Европейско, така че това донякъде хвърля сянка върху Франция.

А Бензема, Мбапе и компания измиха разочарованието от шампионата на Стария континент и демонстрираха нагледно, че не са велика сила с изтичащ срок на годност. Напротив, догодина по същото време “петлите” ще бъдат основен фаворит за световната титла с тези единици. И нищо чудно да станат първият отбор от 60 години насам, успял да защити своя трон. Това не се е случвало от 1962 г., когато Бразилия печели втори пореден шампионат на планетата. След това носителят на трофея неизменно отстъпва върха на друг на следващия форум. Франция има потенциала да стане третият тим след Италия 1938 и Бразилия 1962, който става световен шампиони два пъти поред.

Но финалният турнир в Лигата на нациите показа и колко са изравнени възможностите на големите отбори. Всеки от четирите участника реално имаше шанс да се бори за трофея. Извън този Топ 4 останаха Англия и Германия, а те със сигурност ще бъдат сред претендентите и на Мондиал 2022. Да не забравяме южноамериканските велики сили в лицето на Бразилия и Аржентина. С такава конкуренция защитата на титлата ще бъде доста по-тежка задача за “петлите” от спечелването на трофея в новия турнир на УЕФА...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай