62 хил. преселници преди вота

Една трета от тях са потенциални изборни чергари

62 хил. преселници преди вота  | StandartNews.com

София

62 хиляди българи са сменили адреса си от началото на годината, според последните данни на служба ГРАО. Не може да се каже, че всички тези хора са потенциални изборни туристи, защото повече от половината - около 38 хиляди, са се преселили в доста големи градове, където изборите не могат да се предрешат. Приблизително 22 хиляди обаче са се преместили в малки общини и селища, където всеки глас е решаващ.

В Община Несебър, извън туристическия сезон адресни регистрации, са си направили 776 души, съобщи бТВ. В малката община Троян пък са се регистрирали 264-ма. В Елин Пелин по документи са се преселили за половин година 508 души. В Сандански са се заселили 324-ма, а в Петрич - 265.

Предвид броя на секциите по тези места, новодошлите не могат да променят резултата от вота с повече от 2-3% при много висока избирателна активност. Това увеличение обаче може да е решаващо при един евентуален балотаж в съответните населени места.

Масово преселение на избиратели, ден преди да изтече крайния срок, регистрираха в малката община Маджарово. Там има 140 нови граждани. Цифрата щеше да изглежда незначителна, ако в цялата община не живееха общо 1400 души.

„Законът е такъв, спазваме го и това е. За мен това са хора, които не знаят пътя за Маджарово”, казва кметът Димитър Армутлиев.

Служителката, която приема заявленията, признава, че за първи път от години насам и се случва наистина да  работи. Безразлична е към мотивите на тези хора.

И днес на гишето се наредиха хора, които поискаха в последната минута адресна регистрация. Нямало нищо странно в това, защото всички го правели. Днес е последният ден за регистрация за гласуване на определено място, а от утре започва да тече четиримесечният срок за уседналост.

Най-укорявани за преливане на гласове са ДПС. „Сметките ни показват, че няма нужда от регистрация, да се хвърлят излишни разходи за това нещо, защото дали ще вземем 300 гласа или 350 гласа - все един и същ брой съветници ще имаме”, казва Ерджан Юсуф, председател на Общинския съвет на ДПС.

Преливането на 140 гласа в община, в която кметът се избира с 600 гласа, със сигурност ще промени резултата, сочат данни от минали избори.

АСН

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай