Меси - пръвият с 3 поредни Златни обувки

С 36 гола Бълхата остана недостижим за Мбапе и спечели трофея за шести път

Меси - пръвият с 3 поредни Златни обувки | StandartNews.com

Звездата на Барселона Лионел Меси се превърна в първия футболист в историята, който печели "Златната обувка" за голмайстор номер 1 на Европа за трета поредна година.

В последния кръг от френската Лига 1 вчера неговият съперник от ПСЖ Мбапе трябваше да вкара 4 гола срещу Реймс, за да превари Бълхата, но не успя. Така французинът приключи сезона с 33 гола и 66 точки, докато Меси бе стигнал до 36 гола и 72 точки за сезон 2018/19 в Примера дивисион. С Бронзова обувка е италианският нападател на Сампдория Фабио Куалярела с 26 гола и съответно 52 точки.

Трима българи са печелили Златната обувка за най-добър голмайстор в европейските лиги - Петър Жеков (ЦСКА) през сезон 1069/70 с 36 гола, Георги Славков (Ботев Пловдив) през 1980/81 с 31 гола и Христо Стоичков (ЦСКА) през 1989/90, когато с 38 гола си подели трофея с Уго Санчес от Реал Мадрид.

31-годишният Меси печели отличието за рекорден шести път в кариерата си, докато големият му съперник Кристиано Роналдо е бил голмайстор на Европа четири пъти.

В последните 11 сезона победителят в класацията неизменно е от испанската Ла Лига, като единствено през 2014-та година наградата бе за двама - Роналдо (тогава Реал М) и Луис Суарес (Ливърпул).

Златната обувка може да се окаже един от козовете на Меси за спечелване на рекордна шеста Златна топка за най-добър футболист в света за годината (в момента с Роналдо имат по 5). Двамата са аут от надпреварата за Шампионската лига (на финала играят Тотнъм и Ливърпул), но аржентинецът има и друг шанс да наклони везните към себе си - при евентуален успех с Аржентина това лято на южноамериканското първенство за Копа Америка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай