Защо падна дърво в Кюстендил

За щастие момиченцето се разминало без травми

Защо падна дърво в Кюстендил | StandartNews.com

Проверка на всички дървета започва в Кюстендил. Причината е падналото дърво, което една не затисна двегодишно момиченце на централния площад в града. Оказа се, че дървото е рухнало заради изгнили корени. Стеблото му е вило видимо здраво и нищо не подсказвало, че има проблем.

Инцидентът стана в неделя. Цяло чудо е, че няма пострадали. За щастие момиченцето се разминало без травми.

„Детето караше колело, когато видях, че дървото се стоварва на земята. Сграбчих я за дрехите и успях да я предпазя. Един от клоните падна буквално на сантиметри. Детето няма нито физически, нито психически последствия. Нямаше вятър или други белези, които да подскажат, че това може да се случи”, разказва майката на детето.

 „Според мен също е нямало никакви белези, които да ни подскажат, че нещо е можело да се случи с това дърво. Предстои ни сериозно парково преустройство на централната градска част. Ще има цялостно обследване и експертиза. Не можем да чакаме друг сигнал и да треперим за децата си. Имаше стотици хора на алеята, която е красива и пълна с такива липи. Работата започва още тази сутрин, а до две седмици започва цялостна подмяна”, заяви кметът на община Кюстендил Петър Паунов, който в неделния ден също е бил на площада с децата си. Инцидентът станал пред очите му.

„Такъв вид проверка се прави по външни белези на дървото. Всички необходими мерки ще бъдат предприети. Това дърво беше съвсем зелено и здраво, а състоянието на корените е нямало как да бъде предвидено", обясни главният еколог на общината Кюстендил Ирина Велкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай