Възрожденски къщи в Малко Търново на търг

Двете сгради са строени през 19-и век, наддаването ще е през декември

Възрожденски къщи в Малко Търново на търг | StandartNews.com

Продават се възрожденски къщи от културното наследство на България. Не става дума за черен пазар, а за решение на Общинския съвет на Малко Търново.  Заради липса на средства местната управа е готова да се раздели с две емблематични сгради, паметници на културата. Търгът е насрочен за началото на декември, пише Флагман.

До 2005 година в Дяковата къща в Малко Търново, която е паметник на културата, се е помещавала част от администрацията на община Малко Търново, включително и прокуратурата в града. От тогава до момента сградата е необитаема и се руши, затова общината се опитва да й намери нов собственик, който да й вдъхне нов живот.

Двете къщи, които община Малко Търново пуска за продажба на търг, са строени през 19-ти век. Паметници на културата, част от  чорбаджийската махала на възрожденското погранично градче.

„Тази къща е една от къщите, които дават лице на Малко Търново като архитектура, останала от  Възрожденските години, когато Малко Търново е бил един водещ град, в територията на Странджа, в Османската империя.Тази архитектура е характерна за  Черноморското и Средиземноморското крайбрежие и това са прекрасни къщи, останали от тогава. Обикновено това бяха къщите на по-заможните хора, овчари, кехаи  и т.н.”, разказва Дико Патронов- бивш директор ПП „Странджа”.

Дяковата къща е строена в края на 19 век и е от типа късновъзрожденска черноморска къща – салонна и симетрична. Къщата е на два етажа, като реставрирана през 1985 година от НИПК и е паметник на културата от местно значение.  До 2005 година в сградата се помещавала част от администрацията на община Малко Търново, а също и прокуратурата. След като двете институции били преместени в нови сгради, къщата започнала бавно и сигурно да се руши. Опитите на общината да я реставрира с пари по европейски проекти ударили на камък.

„Пробвахме няколко пъти да играем по проекти с трансгранично сътрудничество, не се получи, защото наистина са паметник на културата и са с такъв статут. Дадохме я през 2013 година на музея, за да може да направи Център за работа с деца, в същото време поради голямата сума за ремонт това пак не се случи и толкова години тези къщи пустеят. И в момента не ги продаваме за това, защото ще вземем едни пари и ще платим заплати, напротив, продаваме ги, за да може наистина, ако дойде някой добър стопанин да може да ги стопанисва и да запази този възрожденски дух. От друга страна, като паметници на културата никой не може нито да ги събори, нито да им промени облика и вида. Напротив, една керемида да се смени,трябва да има съгласуване от Паметниците на културата”, обясни кметът Илиян Янчев пред Нова телевизия.

Чрез търг общината търси нов собственик и на друга къща, също паметник на културата, до която достъпът вече е затруднен от огромни бурени. Къщата на Дико Русев - Махони. Била е закупена от Община Малко Търново през 1984 година за нуждите на Детската асамблея „Знаме на мира“. През 1990 година сградата е съборена до основи и изградена наново от НИПК. При строителството е възстановен типът на късновъзрожденската черноморска къща. До скоро там пък се помещавал Районният съд в града.

„В тези къщи са запазени историята и миналото на целия регион. Така че с парите, които ще вземем от тези, ще бъдат насочени към музея „Александър Фол”, за да може да се направят ремонт на тези къщи, които наистина и те се нуждаят от такъв ремонт. А колкото до тези две къщи, аз съм убеден, че наистина ще дойде човек, който ще е част от  региона, за да запази възрожденския стил. Ако утре тези къщи паднат, тогава ще кажат: кметът защо не ги стопанисва. Питам как да ги стопанисваш без да има ресурс?”, каза още Янчев. Според кмета не е добър вариант да се отдават под наем.

Бившият директор на Природен парк „Странджа”, чието седалище е в Малко Търново, разсъждава, че трябва подкрепа от държавата, тъй като самото създаване на Парк „Странджа”  имало за цел освен съхраняване на природното богатство и запазване на  културното, историческо и архитектурно наследство в района

Търгът за двете възрожденски къщи, паметници на културата е насрочен за началото на месец декември. Засега сред местите жители кандидат купувачи няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай