Вдигат данъци и такси в Пазарджик

Кметът Попов предупреди общинските съветници, очаква увеличението да е 20-30 лв. за година

Вдигат данъци и такси в Пазарджик | StandartNews.com

Предстои повишение на местните данъци и такси. За това предупреди кметът на Пазарджик Тодор Попов на редовната сесия на Общинския съвет. Една от темите беше приемането на наредба за тези налози. Проектът й може да се види на сайта на общината, където беше качен месец преди гласуването му, пише "Марица".

„Правим една от първите стъпки към това да предложим на вашето внимание промяна на местните данъци и такси", заяви пред съветниците Попов. "Най-вероятно тази година ще го направим поне още два пъти. С конкретизиране като цяло на концепцията. Защото трябва да направим тази наша стратегия по отношение на родителите на изявени деца и данъците за тях. И второ, защото ние трябва да помислим тази година за един по-цялостен анализ, с който ще искаме да коригираме таксата за битови отпадъци и най-вероятно имотния данък. А за автомобилите да направим малко по-издържана философия кого да облагаме с повече и кого – с по-малко. Така ще имаме възможност да влияем и върху чистотата на емисиите в нашия град. Правим този анонс, за да няма недоразумения или пък изненади. С оглед на модерницирането на доста от нашите публични услуги ние трябва да ги обезпечаваме. Обезпечаването е с пари, друг начин не е измислен. А парите трябва да дойдат от всеки един от нас. В България всички искаме да се правят много и добри неща, обаче ако може да не плащаме, най-добре. Ама няма как да стане“, каза Попов.

Кметът обясни, че при дейностите с отпадъците сметката въобще не излиза и припомни вече нееднократно заявените си намерения за поетапно увеличаване на таксата, докато се стигне до нивата, достатъчни за обезпечаване на услугата. Той допълни че до край на годината, най-вероятно през ноември, ще има работеща сепарираща и компостираща инсталация. В същия срок се очаква да приключи и голяма част от рекултивацията на старото сметище.

Тогава Попов има намерение да представи концепция за това как ще се извършва и обезпечава тази дейност. Както и нова технология за третиране на отпадъци, от която се очаква да помогне за редуциране до минимум на количаствата им. 

„Сметта с всяка година се увеличава, и то чувствително. Което е показател, че ние консумираме повече", допълни кметът. "Само община Пазарджик гони 80-90 хиляди тона годишно. Нас ни тревожи, че депото бързо ще се напълни. Дори да направим втора клетка, и тя бързо ще се напълни, защото вече сме регионално депо, а не общинско. Тази сепарираща инсталация ще ни позволи да намалим количествата с 20-30%. Но другите количества ще останат. Затова трябва да търсим решения за третиране, с които да намалим боклука, за да удължим живота на самото съоръжение“.

После градоначалникът заяви, че не може да се съгласи с тенденцията за един хубав автомобил да се плащат 100 лева данък, а за един хубав апартамент – 50, като обясни, че няма логика – по-голямата ценност е имотът, а не автомобилът.

„И всички трябва да разберем, че собствеността е право, а не задължение. Тоест – колкото повече имаш, толкова повече плащаш. Трябва да търсим и баланса на базата на възможностите на хората, разбира се. Нашето увеличение никога не е повече от 20-30 лева в годишен план, защото това е поносимо за всеки един гражданин. Като го разделиш на месеците – по 3-4 или 5 лева на месец. Колкото е една кутия цигари. Никой не може да ме убеди, че това ще доведе до някакъв страшен социален проблем. Но пък ние не можем да поддържаме системата, без да я обезпечим финансово. Няма как да стане“, заключи градоначалникът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай