В Стара Загора отбелязват 170 г. от рождението на Димитър Наумов

170 години от рождението на Димитър Наумов ще бъдат отбелязани в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват 170 г. от рождението на Димитър Наумов | StandartNews.com

170 години от рождението на Димитър Наумов ще бъдат отбелязани в Стара Загора. На 12 април (понеделник) от 11.00 часа пред паметника на Наумов в парк “Пети октомври“ признателни старозагорци ще положат цветя в знак на уважение и почит към делото и живота му.Инициатори на честването на годишнината са Община Стара Загора и НЧ „Димитър Наумов -1908“, с. Преславен.

Наумов е роден в Стара Загора. Учи в цариградския Робърт колеж, завършва земеделско училище в Табор (Чехия) и впоследствие Лайпцигския и Хайделбергския университет. Той е един от основоположниците на аграрната наука в България, издател и редактор на в. „Земеделец“. По негова инициатива през 1882 г. се създава първото опитно поле към Земеделското училище в Садово. Димитър Наумов  умира през 1884 г., едва на 33 години.

През 1934 г., по повод 50-годишнината от смъртта му, признателните старозагорци издигат в парк „Пети октомври“ бюст на своя съгражданин. Бюстът е бронзов, монтиран е върху гранитен постамент. Автор и изпълнител на проекта е скулпторът Васил Вичев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай