В Стара Загора отбелязаха 170 г. от рождението на Димитър Наумов

Граждани положиха венци и цветя пред паметника на Наумов в парк “Пети октомври“

В Стара Загора отбелязаха 170 г. от рождението на Димитър Наумов | StandartNews.com

170 години от рождението на Димитър Наумов бяха отбелязани днес в Стара Загора. Граждани положиха венци и цветя пред паметника на Наумов в парк “Пети октомври“.

„Още от малък Димитър Наумов се подготвя да наследи чифлика на дядо си край сегашното старозагорско село Горно Ботево. Завършва с отличие старозагорското светиниколско училище. След това заминава да учи в цариградския Робърт колеж, завършва земеделско училище в Табор (Чехия) и впоследствие Лайпцигския и Хайделбергския университет“, разказа част от живота му Райна Антонова, уредник в Регионалния исторически музей.

Димитър Наумов е виден обществен деец в годините непосредствено след Освобождението. През 1878 г. е секретар на Административния съвет в Одрин, а по-късно представител на Стара Загора в Областното събрание на Източна Румелия. По негово настояване са създадени мъжката и девическата гимназия в Стара Загора. Той е един от създателите на съвременната Стара Загора.

Антонова допълни, че именития старозагорец е един от основоположниците на аграрната наука в България, издател и редактор на в. „Земеделец“. По негова инициатива през 1882 г. се създава първото опитно поле към Земеделското училище в Садово. Димитър Наумов  умира през 1884 г., едва на 33 години.

Бронзовият бюст-паметник на Димитър Наумов в Стара Загора е изграден и официално открит от признателното гражданство през 1934 г. по повод 50-годишнината от смъртта му. Автор на проекта е софийският скулптор Васил Вичев.След като близо 80 години увековечава делото на великия българин, паметникът бива похитен от крадци през 2007 година. Община Стара Загора обявява конкурс за неговото възстановяване и през януари 2013 е открит новият бронзов паметник Димитър Наумов. Той е дело на Стефан Владов, завършен с участието на скулптора Красимир Зарков.

В честването взеха участие още зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, зам.-областният управител Петя Чакърова, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева и признателни граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай