Световна премиера на "Траян в Тракия" в града на императора

Световната премиера на операта „Траян в Тракия“ ще състои на 25 юли на античната сцена в някогашния град на императора - Августа Траяна

Световна премиера на "Траян в Тракия" в града на императора | StandartNews.com

Световната премиера на операта „Траян в Тракия“ ще състои на 25 юли на античната сцена в някогашния град на императора - Августа Траяна. "Либретото е написано от Андре Катели специално, за да бъде изпълнена точно на това историческо място", разкриват от ръководството на Старозаорскат опера. Преди спектакъла всеки от зрителите на премиерата ще получи специална брошура, издадена от регионалния исторически музей в Стара Загора с интересни подробности за времето, в което се развива действието на това музикално произведение.

„Траян имал репутацията на благосклонен и в същото време строг военачалник. Искал да бъде такъв император, какъвто той самия би желал да има като поданик. Популярен е бил сред народа на Рим, поддържайки еднакво добри отношения, както със Сената, така и с армията. Под влияние на жена си и сестра си се опитва да ограничи корупцията сред държавните служители", пишат за императора историците. По негово време Рим води две войни с даките, които завършват със завладяването на цяла Дакия и включването и в състава на Римската империя. След установяването на траен мир на север, Траян започва мащабна строителна дейност и във вътрешните провинции, каквато е и Тракия. "Преблестящия град на траките" - така е бил наричан Августа Траяна, кръстен на императора.

Преди 20-ина години Старозагорската опера превърна останките на античния град в открита лятна сцена, която бе модернизирана преди няколко години.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай