Стара Загора е домакин на Българския географски фест

Рекорден брой участници – над 600, са регистрирани за петото издание на Българския географски фестивал, който ще се проведе на 20 и 21 април в Стара Загора

Стара Загора е домакин на Българския географски фест | StandartNews.com

за петото издание на Българския географски фестивал, който ще се проведе на 20 и 21 април  в Стара Загора. Фестивалната програма включва 21 събития, 10 тематични щанда, три изложби. За купите и медалите в ученическите първенства ще се борят 42 отбора и повече от 250 индивидуални участници.
 Инициативата за Географския фестивал е на проф. Румен Пенин, който е и председател на Организационния комитет за провеждането му. Целта е хора, занимаващи се с география под различни форми да се срещат и общуват неформално, посочват инициаторите от образователния портал Географ БГ и Българското географско дружество. Организираните събития показват възможностите за професионално обучение и квалификация. Учениците се запознават с програмите на университетите, в които могат да се обучават, а студентите - с бизнеса, който се занимава с география. 
   Във фоайетата на Старозагорската държавната опера, където ще се проведат основните събития, ще бъдат експонирани и три изложби - на Българския антарктически институт за дейността на базата на остров Ливингстън, „Географията – пътешествие и приключение“ с фотографии на проф. Румен Пенин, и арт-инсталация с пощенски картички от цял свят, осъществена в партньорство с Уикипедия на български език. 
   Предфестивалната програма ще започне още в петък с географски презентациите в старозагорски училища и срещи с известния изследовател и пътешественик Симеон Идакиев и  доц. Георги Бърдаров.
   В логото на Българския географски фестивал винаги има елементи, свързани с града домакин. За Стара Загора това са емблемите на Града на липите и поетите - липовият цвят и перото. Първото издание на географския фест бе в Ямбол през 2015 г., следващите се проведоха в Казанлък, Пазарджик и Русе., припомнят организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай