Русе със специална грижа за възрастни и болни

Общинари и доброволци ще им носят хранителни продукти и лекарства по тяхна заявка

Русе със специална грижа за възрастни и болни | StandartNews.com

Специална грижа за възрастни, болни и трудноподвижни хора въвежда общината в Русе. Като мярка за противоепидемична защита тя приканва възрастните и болни граждани да не напускат домовете си, съобщават от местната управа.

Общината ще подпомага възрастни и болни хора, за които няма кой да се грижи. Тези граждани ще могат да дават заявки по телефона за хранителни продукти и лекарства. Доброволци и общински служители ще се заемат със закупуването им и разнасянето им по домовете.

От кметството призовават близките и съседите на възрастните, болните и трудноподвижните хора да оказват помощ и подкрепа в закупуването на храни и лекарства. Домоуправителите да събират информация и да създават организация за подкрепа.

Кметът на Русе Пенчо Милков е издал заповед, в която са посочени нови рестриктивни мерки с цел да се намали максимално вероятността от разпространение на коронавируса на територията на общината.

Препоръчва се движението на хора да става главно във връзка със закупуване на хранителни продукти, на лекарства, на горива, както и за банково обслужване. При движение да се спазват правилата за лична хигиена и безопасност, както и дистанция повече от метър.

Кметството ще организира ежедневно дезинфекциране на детски площадки, пейки, спирки на градския транспорт, пространства, на които се установява завишен поток от хора.

Община Русе открива и горещ телефон - 082 506 794, за връзка с граждани всеки работен ден в часовете от 9.00 до 17.00 часа.

В заповедта си кметът Пенчо Милков призовава русенци да проявят гражданска съвест за справяне с надвисналата заплаха, да спазват стриктно предприетите мерки, да не се събират на големи групи, да носят лични предпазни средства на публични места. Учениците също да не се събират на групи и да нарушават забраните, като родителите им трябва да проявят активност и контрол.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай