Разширяват мрежата за масов скрининг в Бургас

Следващата седмица ще бъдат тествани медицинските лица, ангажирани с детските и женски консултации

Разширяват мрежата за масов скрининг в Бургас | StandartNews.com

За да разшири мрежата за масов скрининг на хората за коронавирус, общинският кризисен щаб в Бургас реши да поръча още тестове - бързи и ПиСиАр. Предстои следващата седмица да бъдат тествани медицинските лица, ангажирани с детските и женски консултации, които, по решение на Националния щаб, трябва да бъдат възобновени до дни. Ще бъдат изследвани  още и бургаските общопрактикуващи лекари, екипите на Белодробна болница, КОЦ - Бургас, ДКЦ-та, хемодиализни центрове, шофьори и контрольорки в градския транспорт и др. Днес започна тестването на стоматолози и фармацевти, продължава и това на полицаите.

Днес бе изписан пациент от Инфекциозното отделение на УМБАЛ след като даде втори отрицателен тест. За лечение там остава само още един пациент, който е в добро състояние. 1179 са хората под карантина в областта, от които 557 в община Бургас.

От установените 9 контактни лица на 19-годишния младеж с коронавирус, който е най-новият случай тук, трима са от Бургас, останалите са от общини в региона.

Управителят на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски представи днес отчет каква медицинска апаратура е закупена до този момент с постъпилите дарения от Общинския кризисен щаб и с парите, които постъпват директно в сметката на болницата. Всички лечебни заведения са снабдени с необходимите предпазни облекла и средства, стана ясно още по време на днешното заседание на щаба. Разпределени са и 2000 маски от най-висок клас, които бяха поръчани от Общинския кризисен щаб.

Бургаските пазари ще работят в режим на фермерски пазар през следващите дни. В тях ще се продават само плодове, зеленчуци и посадъчен материал от регистрирани производители. Дезинфекция, социална дистанция, три пъти дневно обработка, всички с маски - тези правила остават задължителни. Търговците на риба и месо в магазините ще работят при спазване изискванията на Агенцията за безопасност на храните.

На днешното заседание на Общинския кризисен щаб, на което присъства и народният представител Ивелина Василева, бургаско предприятие за производство на шевни материали за хирургията представи производството си. Кметът Димитър Николов пое ангажимент да изпрати писмо до всички медицински заведения в общината с призив да подкрепят местното производство на тези специализирани материали.

За новата програма „Топъл обяд“ до момента са подадени 180 заявления, като капацитетът на услугата е за 250 души.

През почивните дни ще продължи доставката на хранителни пакети по програмата на Общинския съвет. На дежурните полицаи на КПП-та също ще бъдат доставяни храна и вода през почивните дни. Ще се обезпечават и всички заявки за храна и медикаменти, постъпили на дежурните телефони от възрастни хора, самотни родители и поставени под карантина лица.

От вчера се доставят козунаци на всички 192-ма наематели на общински жилища. Екипи от културните институции в града и спортната общественост днес и утре раздават козунаци в комплект с рисунки от бургаски деца. Те се връчват на известни интелектуалци, спортисти и почетни граждани. Други екипи пък ще зарадват дежурните медици в Спешния център на УМБАЛ.

Екипи от общината ще доставят във всички защитени жилища за деца без родители яйца и бои за боядисване, както и козунаци за Великден.

Църквите се дезинфектират отново.

Със заповед на кмета Димитър Николов срокът за безплатно ползване на синя зона в града се удължава до 26 април.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай