Починал е обущарят на Тато

Правил му обувки на токчета

Починал е обущарят на Тато | StandartNews.com

Опитният кундурджия често правел хитри подплънки в официалните му чепици

В началото на месеца  на 87-годишна възраст е починал майстор Иван от гоцеделчевското село Циропол, който с години е един от най-доверените обущари на бившия Първи Тодор Живков. Опитният кундурджия, който се водел на щат към УБО, често правел на Тато хитри подплънки в официалните чепици, за да го извиси с 5-6 сантиметра над скромните 169, с които го е надарила природата.

Майсторът бил зачислен към Управлението за безопасност и охрана, което се грижеше за пълното осигуряване и обслужване на нуждите на комунистическия елит, като се започне от специалната храна и жилищата и се мине през обзавеждането, поддръжката и помощния персонал.

Бай Иван лично добавил 5 сантиметра към оскъдните вертикални размери на правешкия хитрец, като специалните обуща започнал да „произвежда” в началото на 80-те години. Преди това Тато се чувствал удобно, заобиколен от колегите си от Източния блок като Николае Чаушеску, който не надвишавал 165 сантиметра на ръст. През 1981-а година обаче за председател на ЦК на Полската комунистическа партия е избран Войчех Ярузелски, който е висок близо метър и деветдесет. След една среща на СИВ в Будапеща Живков останал потресен от фотографиите, на които стигал едва до рамото на дългуча с тъмни очила и помолил Бай Иван да му направи подплънки.

Тато избягвал да носи специалните обувки само при срещи със съветския генсек Леонид Брежнев, който също едва надвишавал 170 см. Нашият хитрец преценил, че не е добра идея да стърчи редом до лидера на Големия брат.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай