Модерна апаратура беше закупена от община Бургас за МФ

Студентите от Медицинския факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще усвояват знания по физиология и ще практикуват в модерно оборудван кабинет

Модерна апаратура беше закупена от община Бургас за МФ | StandartNews.com

Студентите от Медицинския факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще усвояват знания по физиология и ще практикуват в модерно оборудван кабинет. Апаратурата е закупена от Община Бургас.

Кабинетът разполага с комбиниран енцефалограф /ЕЕГ/ и електромиограф /ЕМГ/, с  които  се изследват мускулната и  периферната нервна система при възпалителни процеси, плексити, невралгии, дископатия, полиневропатия и ишиас. Апаратите се използват също така за наблюдение и записване на електрическата активност на мозъка, за диагностика и мониториране на всички заболявания, свързани с нарушения на мозъчната активност - епилепсии, деменции, някои психотични състояния.

Такава апаратура имат много малко болници, обясни доц. Цветан Велинов, декан на Факултета по медицина в Университет "Проф. д-р  Асен Златаров". Тя ще се използва и за диагностични цели в сферата на неврологията.

Кабинетът е оборудван още с 3-канален и 6-канален електрокардиограф. Чрез него студентите ще учат в детайли как функционира сърдечно-съдовата система.

Закупен е и апарат за изследване на слуха - аудио-метър, както и спирометър, който индикира  функционалния капацитет на белите дробове, процесите на вдишване и издишване и количеството въздух, което преминава през дробовете по време на нормалния дихателен цикъл, както и индиректно за разпределението на кислорода в дробовете. Използва се за диагностика на белодробни заболявания - астма, емфизем, бронхиолит; рестриктивни - хроничен бронхит, бронхиектазии.

Медицинският факултет беше създаден преди 2 години по настояване на кмета Димитър Николов.

80 са студентите от първи и втори курс, които се обучават в момента там.

Ръководството на университета и Община Бургас са обединени в усилията да го развиват както инфраструктурно - чрез оборудването на различни професионални кабинети, така и с привличането на лектори от престижни ВУЗ-ове от цял свят.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай