Млади ротарианци с акция за кръводаряване в Кърджали

Инициативата се провежда за шеста поредна година и желаещите да дарят кръв се увеличават

Млади  ротарианци с акция за кръводаряване в Кърджали | StandartNews.com

Акция за безвъзмездно кръводаряване под надслов "В кръвта ти е да спасяваш животи" организираха доброволци от Ротаракт Кърджали и МБЧК. „Само за 3 часа се отзоваха 11 души на възраст между 25 и 35 години”, сподели президентът на Ротаракт Кърджали Петър Петков. Той поясни, че инициативата се провежда вече за шеста поредна година и радващото е, че желаещите да дарят кръв се увеличават.
„Важно е да има благотворителност и да даряваме кръв, за да спасим един човешки живот”, каза момче с рядка кръвна група.
По думите на д-р Диана Георгиева, началник на отделението по трафсфузионна хематология в МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски” Кърджали, през последните години се наблюдава нарастващ интерес към безвъзмездното кръводаряване, макар че по-често се среща т. нар. фамилно  кръводаряване, т. е. хората даряват кръв, когато техен роднина е в нужда. Д-р Георгиева оцени като успешна акцията на младите ротарианци.
Мобилният специализиран автомобил, с който областната болница в Кърджали разполага, провежда кръводарителски акции през годината освен в Кърджали, и в други общински центрове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай