МАГИЯТА НА КЕРАМИКАТА изложба в Музей на розата - Казанлък

Откриване на 20 октомври, 17:30 ч. в Музей на розата - Казанлък

МАГИЯТА НА КЕРАМИКАТА изложба в Музей на розата - Казанлък | StandartNews.com

На 16 януари 1896 г. Осмото обикновено народно събрание гласува законопроект за откриване на държавно рисувално училище и приема да утвърди Закон за Държавното рисувално училище в София. Месец по-късно княз Фердинанд I утвърждава основаването на новата образователна институция. На 16 октомври 1896 г. Държавното рисувално училище отваря врати. Днес, 125 години по-късно, след като институцията е преминала през динамиката на ХХ век и прекрачи убедително в новото столетие – Националната художествена академия продължава да бъде водещ художествен образователен център в страната.

Първият казанлъчанин, възпитаник на учебното заведение е Иван Енчев – Видю. Той постъпва в него само 5 години след основаването му. И тъкмо в същата 1901 г. той, редом с Петър Топузов, създава Музея за старини и изкуства „Искра“ в Казанлък. Именно тази институция и събираните с плам и вещина колекции ще обособят района като истинско културно средище. Място, което ще даде на страната редица именити художници като Петко Клисуров, Иван Милев, Иван Пенков, Чудомир, Дечко Узунов, Ненко Балкански и др. – всички те възпитаници на Националната художествена академия. Не е случаен и фактът, че тъкмо в Казанлък и до днес едно от водещите учебни заведения е Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, която са завършили утвърдени артисти като Вихрони Попнеделев, Станимир Видев, Зиятин Нуриев, Косьо Минчев, Хубен Черкелов, Георги Тушев, Мариела Гемишева и др., всички те също свързани с Националната художествена академия.

Като част от тази връзка на Казанлък с Националната художествена академия екипът на институцията обединява усилията си редом с тези на Историческия музей „Искра“ и ХГ – Казанлък, за да отбележат съвместно тази важна за цялостното културно израстване на страната ни годишнина от отварянето на първото професионално художествено учебно заведение.

Подредената в Музея на розата изложба поставя акцент върху една художествена проява, която през последните години е маргинализирана въпреки нейните дълбоки корени в националната художествена традиция – магията на керамиката. В експозицията са представени керамични предмети, дело на преподаватели и възпитаници на Ателието по керамика (дн. катедра „Керамика“) в Националната художествена академия в периода от 1904 г. до края на 40-те години на миналия век. Керамичните произведения са част от една от най-старите колекции в Музейната сбирка на висшето учебно заведение – Колекция „Керамика“. Включените в изложбата керамични предмети представят в технологично отношение разнообразните декоративни техники (подглазурна и надглазурна декорация върху порцелан и фаянс, глазурна и майоликова декорация на местни червени и светлоизпичащи се локални глини и фино каменинови глини), отразяващи художествените възгледи на основателите и първи преподаватели в специалността – професорите Стефан Димитров и Стоян Райнов. Със своите безспорни художествени качества тези ранни произведения се оказват ключов фактор в развитието на художествената керамика в страната не само през първата половина на ХХ в., а и през следващите няколко десетилетия.

Изложбата се явява логично в Казанлък не само защото показаните в нея керамични разработки се свързват ярко с декоративните пластически търсения на художници като Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов и редица други, а и защото тъкмо тук през 70-те години на миналия век се връчва и Националната награда за приложни изкуства на името на Иван Милев.

Изложбата е част от програмата на Националната художествена академия във връзка с отбелязването на нейната 125-годишнина и е подредена в залите на Музей на розата – Казанлък.

Организаторите призовават да бъдем отговорни и спазваме противоепидемичните мерки. Носете своите предпазни маски и спазвайте физическа дистанция, за да можем да продължим да бъдем заедно в изкуството. Вижте по-малко

Екип на изложбата

д-р Милена Балчева и д-р Пламен В. Петров – куратори

Момчил Маринов – съорганизатор

Росен Тошев – фотограф

Венелина Петкова – художник на плаката

ОПИС ТВОРБИ

Изложба „Магията на керамиката. 125 години Национална художествена академия“

Неизвестен автор. Ваза, фаянс, ангоба. Музейна сбирка на НХАСнимка Росен Тошев

Неизвестен автор. Ваза, фаянс, кобалтова глазура с надглазурна златна декорация. Музейна сбирка на НХА. Снимка Росен Тошев

Неизвестен автор. Стомна, фаянс, надглазурна декорация. Музейна сбирка на НХА. Снимка Росен Тошев

А. Гаджев. Бъклица, 1912, фаянс, надглазурна декорация. Музейна сбирка на НХА. Снимка Росен Тошев

Неизвестен автор. Ваза, фаянс. Музейна сбирка на НХА. Снимка Росен Тошев

Никола Пенев. Ажурен съд, порцелан с емайлова украса. Музейна сбирка на НХА. Снимка Росен Тошев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай