Лампите в "Капана" "съобщават" за всяко родено бебе в Пловдив

Идеята е на италианския артист Алберто Гарути, който подарява на Пловдив необичайната инсталация

Лампите в "Капана" "съобщават" за всяко родено бебе в Пловдив | StandartNews.com

От снощи част от уличното осветление в пловдивския артистичен квартал "Капана" променя за секунди силата на светлината си в момента, в който в града се роди дете.

Идеята е на италианския артист Алберто Гарути, който подарява на Пловдив необичайната инсталация за оповестяване на бебета за цялата 2019 г., когато градът е европейска столица на културата.

Уличното осветление е свързано с четири от най-големите родилни отделения в града под тепетата. „Натиска се бутон, който изпраща сигнал до контролер в „Капана”, и уличното осветление променя своя интензитет. Това значи, че в град Пловдив се е родило дете”, разясни Емил Миразчиев, художник и организатор на артинсталацията.

Първото бебе, което „просветна” в уличните лампи на квартал „Капана”, тежи 3 килограма и 6 грама.

„Надявам се хората, които ще видят и усетят светлината на лампичката, да усетят и изпитат същото чувство, което ние, акушерките, изпитваме. Невероятно е да усетиш, че се е зародил човешки живот”, категорична е акушерката Динка Негалова.  

Пловдивчани и гостите на града са очаровани от артинсталацията.  Очаква се авторът Алберто Гарути днес по обед  да пристигне в България, а вечерта официално да представи творбата си на пловдивчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай