Кметът на Видин готов да дежури в кардиологията

По 60-100 души от всяко село около града работят в Италия и Испания

Кметът на Видин готов да дежури в кардиологията | StandartNews.com
  • Лекари от цялата страна отиват да се борят с 4-те огнища в областта
  • По 60-100 души от всяко село около града работят в Италия и Испания

Видин стана една от областите в страната с най-много заболели от новата зараза - коронавируса. В социалните мрежи се натрупа недоволство, жители на града и селата побързаха да охулят общините, които не били мели, мили и ремонтирали улиците, а областната болница работила без достатъчно кадри и помощни средства и техника за лечение.
Нищо от това не е вярно, обясни кметът на Видин д-р Цветан Ценков. Видин нямаше как да бъде подминат, тъй като се намира на пътя на самата зараза. Нещо като в песента - на пътя между Лондон и Калкута. Всеки ден в двете посоки от и към Дунав мост 2

преминават по над 1000 тира

и автомобили от Близкия изток и Централна Европа. Само един водач да слезе и да използва за тоалетна крайпътните храсти, заразата е посята. Но някои и слизат, пият кафе, лимонада, дават си кратка почивка. По-страшното е, че от рисковите страни Италия, Испания, Англия в областта се върнаха стотици гастарбайтери. Те са заминали да търсят ново препитание след ликвидацията на цялата видинска индустрия. И понеже и в техните страни са обявени карантини и много от фирмите са разпуснали персонала си, те се върнаха по родните си места. Какво са 60 души за село Кошава, 80 - за Капитановци, 50 - за Антимово? Те се движат с личните си автомобили и не могат веднага да бъдат засечени за връщането си. Рядко бившите жители на селата сами заявяват за връщането си пред местните кметове. Затова пък кметовете, но и съседите и близките им по селата имаха задачата да следят и да съобщават за завръщането им. Колко обаче се върнаха, трудно е да се каже. Десетки, стотици са.
Кметът на Белоградчик Борис Николов се хвана за главата, когато научи, че към 200 души са влезли в града му от тези държави.

Ще пламнем от всички страни

оплака се той. Досега обаче Господ пази скалния град от напастта.
Първият регистриран случай на положителни проби на коронавируса бе засечен във видинската болница. Мъж от село Дреновец още е на лечение в здравното заведение, но състоянието му е добро. После постъпи и мъж от Дунавци. От средата на април броят им започна да расте всеки ден, за да достигне на 4 май до 154. 40 от тях са медицински служители - лекари, сестри, санитари. Така се появи първото огнище на болестта във Видин. Почти едновременно с постъпването на първите пациенти в болницата бе разкрито инфекциозно отделение, тъй като тя няма такова. То беше предназначено за хора с лека симптоматика, но в момента лекува всички нуждаещи се. Истински подвиг извърши анастезиологът д-р Вилхелм Елисеев, който оглави отделението и пръв се хвърли в опасната битка. Лекарят забрави за дома и семейството си, отдаде се на дълга си. До днес вече има голямото уважение на видинчани.
След първото огнище много скоро в областта се появи и второ - в дома за възрастни хора в село Гара Орешец. Домът е настанен в бивше училище и е едно от хубавите социални заведения. Домуващите твърдят, че

заразата донесъл шофьорът на дома

чиято съпруга дала положителна проба. Към 4 май в дома вече от 26 настанени има 12 заразени, трима от които от персонала. Кметът на община Димово, на чиято територия е домът, настоя болните да бъдат изведени от дома. Така и стана - 7 заразени - в болницата във Враца, по един в Лом и София. Четирима от тях вече починаха. Това са възрастни хора с много придружаващи заболявания, на които коронавирусът се оказал само стимулатор към леталния изход. Мъж от дома сътвори и смешката на пандемията - той избяга от уж заключеното инфекциозно отделение на болницата и се поразходи из града. Но пожене е с деменция, не е контактувал с никого. Много скоро е върнат в болницата, а в момента е в много добро здравословно състояние.
Третото огнище стана един от центровете за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания "Зора". Видин има още два подобни центъра, засега останали чисти от коронавируса. От общо 14 настанени 8 дадоха положителна проба, между които и едно дете на 13 години. Пет души от персонала също са с положителни проби и са оставени под домашна карантина.
Коронавирусът стигна и до град Кула. 92-годишна жена, лекувана в хирургическото отделение на видинската болница,

бе изписана с коронавирус

Тя го донесе в дома и "дари" на 16 от 43 домуващи. После броят им се увеличи. Засега болните с по-лека симптоматика са отделени на третия етаж на сградата. Персонал се грижи само за тях, здравите са на долните етажи. Живеем нащрек заразата да не напусне сградата на дома, сподели кметът на общината д-р Владимир Владимиров.
Огромна помощ на болницата във Видин оказа най-големият дарител в битката срещу коронавируса у нас - народният представител от ДПС Делян Пеевски. В отговор на призива за помощ от страна на лечебното заведение той осигури два животоспасяващи респиратора. Освен това помогна на болницата и с 10 000 лв. дарение. Малко преди това пък осигури предпазни маски за най-уязвимата група хора в областта.
Още през декември пък община Видин получи дарение от Швейцария, осигурено от фондация и българския посланик Ради Найденов. 140 кашона от него съдържаха защитни облекла.
Общината започна да мери температурата на завръщащите се с автобуси във Видин, да осигурява храна на хора под карантина. Улиците около болницата и центъра за деца се дезинфектират редовно, в борбата за спазване на указанията на щаба за борба със заразата бяха включени всички служители - дори танцьорите от ансамбъл "Дунав" и музикантите от градския духов оркестър. Те обикаляха парковете и обясняваха риска от струпване на повече хора на едно място. Осигури се екип, който да се грижи за децата от Центъра. Общината в Димово достави дезинфектанти и предпазни средства за дома на Гара Орешец.
По време на епидемията видинската болница

остана без лекари

Едно след друго преставаха работа отделенията - АГО-то, хирургическото, неврологичното, където лекарят д-р Борислав Иванов също се разболя, кардиологията. Областният кризисен щаб отправи призив към лекари от страната да станат доброволци във Видин. Първия ден отзиви нямаше, но след това заявките заваляха. Има лекари, които разбраха колко е важно да се помогне на Видин в този труден момент. Уговарят се условията, чакат се хората. Те са от райони, където заразата липсва. Чакат ги не само в болницата, чака ги Видин с огромна благодарност и обич, твърди кметът д-р Цветан Ценков. Аз сам съм готов да давам нощни дежурства в кардиологията, обяви кметът кардиолог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай