В Стара Загора показват старинни гравюри

Колекция старинни гравюри от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив ще гостува в Художествена галерия Стара Загора от 23 септември до 20 октомври

В Стара Загора показват старинни гравюри | StandartNews.com

Колекция старинни гравюри от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив ще гостува в Художествена галерия Стара Загора от 23 септември до 20 октомври. Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувъра ("Chalcografie de Louvre") в един почти 200-годишен период – от XVIII до началото на XX век. Друга част от произведенията е печатана при братята Кюнцли, от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. В  колекцията са включени гравюри по живописни творби на художници като Паоло Веронезе, Давид Тениерс, Aнтоан Вато, Жан-Оноре Фрагонар, Франсоа Буше, Жан Батист Шарден, Жак-Луи Давид, Жан Антоан Гро, Теодор Жерико, Йожен Дьолакроа, Пюви дьо Шаван и др. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, но също – битови и пасторални, портрети, пейзажи. Творбите са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година.

 

Цялата колекция "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" съдържа 100 оригинални френски, немски и италиански творби. Изложбата се съпътства и от каталог на произведенията с азбучен показалец на всички художници и гравьори. За създаването на този значим културен продукт Градска художествена галерия - Пловдив беше удостоена със Специална грамота от почетния консул на Република Франция в Пловдив г-жа Теофана Брадинска. Проектът бе реализиран с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив“.

 

Символичното откриване на изложбата ще бъде на 23 септември от 17.00 часа с ограничен кръг  публика.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай