Камбитов: Изпълняваме проекти по ОПРР и ОПОС за над 85 млн.лева

Сред обектите, по които в момента се работи, са социалните жилища в града

Камбитов: Изпълняваме проекти по ОПРР и ОПОС за над 85 млн.лева | StandartNews.com

Над 37 млн. лева е стойността на проектите, които се изпълняват в Благоевград по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. По ОП „Околна среда“ те възлизат на над 48 млн. лева. Това стана ясно на пресконференция на кмета д-р Атанас Камбитов.

Сред обектите, по които в момента се работи, са социалните жилища в града. В момента те се дооборудват като дейностите ще бъдат завършени в срок. Кметът поясни, че се подготвят сериозни промени в Наредбата за настаняване в общинските жилища. „Не може хора, които не изпълняват задълженията си, децата им не посещават училище, ползват социални помощи, да получават и жилища. Разбира се, няма да допуснем дискриминационни елементи. Заедно с трите сгради, които завършваме в момента, в Благоевград ще има близо 800 общински жилища. Това е сериозен фонд, с какъвто разполагат малко общини в България. Смятам, че изпълняваме социалния си ангажимент“, каза Камбитов.
 
Той акцентира и върху ремонтните дейности в IV микрорайон. „В момента сме на финала, улиците в района са готови. Остава да асфалтираме само  една част от ул. „Ветрен“. Подпорната стена също е изградена. Предстои и облагородяване“, поясни кметът Камбитов.

Относно проекта „Образователна инфраструктура“ той подчерта, че в момента се извършват ремонтни дейности в сградата на Национална хуманитарна гимназия. За V СУ „Георги Измирлиев“ също има сключен договор и избран изпълнител. Там работата ще стартира всеки момент. За III ОУ „Димитър Талев“ втора поредна процедура няма избран изпълнител. Ако се наложи, ще преминем към пряко договаряне, така че да спазим сроковете. Най-същественият проблем е съчетаването на строителните дейности с учебния процес. Именно затова съм разпоредил на изпълнителите да извършат дейности, които няма да пречат на учениците и учителите, а след като излязат ваканция, ще започне усилена работа.

В този проект е и преизграждане на ДГ „Вечерница“. Проектът е готов и в момента се съгласува. Предстои да направим и първата копка“, каза още Камбитов. Срокът за приключване на дейностите по „Образователна инфраструктура“ е 19 февруари 2020 година.
 
Той поясни, че утре ще бъдат открити два обекта – ремонтираната улица „Марица“ и изградените велоалеи по проект „Благоустрояване на градската среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай