Дипломати идват заради Чудесата

Наши учени в Германия питат Овчаров кой храм е по-значим - катедралата в Кьолн или Златната черква на цар Симеон

Дипломати идват заради Чудесата | StandartNews.com

София-Бон

Истински фурор предизвика в Германия националната кампания "Чудесата на България" на в. "Стандарт". Пред интернационална публика в дипломатическото бюро на България в Бон проф. Николай Овчаров представи родните светини чрез лекция и филм. Над 100 наши учени, работещи зад граница, студенти и ключови фигури от чуждестранни консулства аплодираха българския Индиана Джоунс в четвъртък вечерта.

Вярно ли е, че светилището Татул е египетската нишка в българската история, питаха с изследователски нюх гостите на лекцията. Коя черква е по-ценна за медиавистите - катедралата в Кьолн или Златния храм на Симеон, любопитстваха с доза патриотизъм нашенски умове, които от години градят кариера в Германия. Минути след официалната част генералният консул на Русия Михаил Глебов сподели, че никога не е бил в България, но сега непременно планира да посети топ 10 на Чудесата през следващата си почивка. Колегата му от консулството на Беларус Павел Евшенко бе изключително впечатлен от уникалните исторически обекти, спечелили тазгодишната битка за топ 10.

Бившият посланик на ФРГ в България д-р Клаус Шрамайер се включи активно в дискусията след края на презентацията и си поръча пълен комплект от книжките "Чудесата на България". Специалната поредица на "Издателство Стандарт" ще влезе в личната библиотека и на преподавателя по български език в катедрата по славистика на Университета в Кьолн д-р Андрей Бояджиев. Книгите са невероятни, написани са като малки енциклопедии, радваха се на изданията гостите.

Цели семейства побързаха също да заявят от томчетата за своите деца. Немската версия на сайта "Чудесата на България" (www.bgchudesa.com) е много полезна, споделиха още участниците в лекцията. Линкът бе презентиран на Световната среща на българските медии в Амстердам, а информацията в него е достъпна на български, английски и немски език. Още в Холандия български емигранти пожелаха в родните училища зад граница Чудесата да залегнат като тематични лекции сред сънародниците ни в чужбина по всички краища на света. Неслучайно за старт на немска територия бе избран Бон, коментираха организаторите.

В тази част на Германия живеят голям брой българи, които активно вземат участие в богатия културен афиш, предлаган от дипломатическото ни бюро. Очаква се освен в Германия Чудесата да бъдат презентирани и в още няколко европейски държави. Тази инициатива отдавна бе необходима за България и всички ще допринесем за развитието и популяризирането й, уверяваха проф. Овчаров известни българи от Бон. 

Биляна Веселинова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай