Благоевград е в топ 5 по замърсен въздух

Затова Община Благоевград въвежда сериозни глоби, стигащи до 4000 лева, за нерегламентирано изгаряне на опасни отпадъци

Благоевград е в топ 5 по замърсен въздух | StandartNews.com

През последните години Благоевград попадна в топ 5 на най-замърсените градове в България. През зимния сезон в града трайно се измерват дву- и трикратно превишени нива на фини прахови частици във въздуха. Така беше и миналата седмица, показва справка в европейския индекс за чистотата на въздуха, сайт, който онлайн отразява данните на Европейската агенция по околна среда. Пиковите моменти са между вторник и петък, а обяснението е в три рецидивиращи замърсителя – отоплението на дърва, нафта и всякакви други отпадъци, които могат да горят с токсичен ефект, автомобилите и няколко фирми, които въпреки периодично налаганите санкции от държавната инспекция по околна среда, продължават да работят в полза на сериозното замърсяване. Почти ежедневно горят и материали на строителното сметище, което е на ръба на закона.

Затова Община Благоевград въвежда сериозни глоби, стигащи до 4000 лева, за нерегламентирано изгаряне на опасни отпадъци, причиняващи сериозно замърсяване на въздуха. Заповедта е издадена от кмета Румен Томов, а контролът е възложен на съответните звена в администрацията. Новата местна власт разчита жителите на областния град също да подават сигнали за замърсяване от битови и от икономически субекти. Заповедта на новия кмет, насочена срещу отровителите на атмосферния въздух в Благоевград, е най-коментираната тема в социалните мрежи. Градоначалникът Румен Томов сподели пред „Хоризонт“ идеята Общината да закупи специализиран автомобил с мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха.

Наскоро беше приета една нова наредба, с която се въведоха нови лимити за наличието на влага в дървесината. Срещу това възразиха еколозите от сдружението „За Земята“, тъй като изискванията към дървесината не са въведени към продавачите или към производителите на дървесината, а към потребителите, домакинствата.

„Така ще се затрудни контролът върху приложението на наредбата заради многото субекти. Контролните органи нямат правомощия да влизат в домовете на гражданите. Другият проблем с наредбата е, че не се посочва санкция. Задълженията трябва да бъдат на ниво бизнес“, каза в предаването „Нещо повече“ Ивайло Попов от сдружението „За Земята“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай