8 населени места във Врачанско все още са без ток

Областният управител Малина Николова инициира среща с отговорните институции за решаване проблема с електрозахранването в областта

8 населени места във Врачанско все още са без ток | StandartNews.com

Във връзка с критичната ситуация и нарушеното електроснабдяване в населените места във Врачанска област областният управител на Враца Малина Николова инициира среща с експерти от Министерство на енергетиката, Енергийния системен оператор, представители на общините и ръководството на "ЧЕЗ Разпределение България".

На срещата бяха поставени редица въпроси и бяха набелязани мерки за по-добрата координация и организация на институциите при възникване на кризисна ситуация и с цел актуалното информиране на жителите на областта.

„Кризисната ситуация, в която бяха поставени жителите на общините Враца, Мездра и Роман след усложнената метеорологична обстановка през изминалата седмица, и последствията от тях – тежки аварии по електропреносната мрежа, липса на непрекъснато или качествено електроснабдяване на потребителите, за някои населени места повече от 5 денонощия, както и спирането на ВиК помпите, са причините да поставим за решаване редица въпроси“, отбеляза областният управител Малина Николова.

На срещата беше представена актуална информация за отстранените аварии на територията на областта и броя на населените места, по които все още екипите на „ЧЕЗ Разпределение България“ работят. Към 12 часа на 10 февруари 2020 г. с частично прекъсване на електрозахранването са осем населени места от общините Мездра и Роман. Екипи на ЧЕЗ продължават работа за пълно отстраняване на авариите.

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от Министерството на енергетиката ще извършат извънредни проверки на съоръженията, собственост на „ЧЕЗ разпределение България“ АД, на територията на общините Враца, Мездра и Роман. Това са най-засегнатите населени места, останали без електрозахранване следствие на усложнената метеорологична обстановка през последните дни.
Координирано с Министерството на енергетиката, екипи от „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД са се включили в отстраняването на авариите. Възстановени са скъсани проводници на 32 места, 3 счупени стълба, подменени са 41 изолатора и 23 конзоли.

В края на срещата областният управител Малина Николова предложи актуализация на списъка за приоритетен достъп до ЧЕЗ с имената и телефоните на кметове и кметски наместници, изготвяне на Координационен механизъм за работа между местната власт и ръководството на електроразпределителното дружество и възприе предложението на кмета на община Мездра в зимния период ежемесечно да заседава Кризисният щаб към Областния съвет за сигурност, на който да бъдат обсъждани проблемите на общините и да бъдат координирани действията на изпълнителната власт. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай