4 млн. за броеница от храмове

Трасето обхваща 20 храма в района край Созопол

4 млн. за броеница от храмове | StandartNews.com

София

Само година след откриването на мощите на Св. Йоан Кръстител край Созопол, градчето се превръща в една от световните перли на християнската вяра. Това ще стане със специален проект за поклонически туризъм, който се очаква да бъде одобрен от финансовото министерство, научи АСН.

Трасето обхваща 20 християнски храмове, параклиси, манастири и музеи в района край Созопол. Милиони туристи ежегодно обикалят светите места за християните, а в Созопол са концентрирани знакови реликви от I век, коментират водещи археолози. Два дни ще продължава обиколката на вярващите, а поклонението ще започва от храма "Св. Зосим" в стария град. Светията е закрилник на Созопол.

След това туристите ще обхождат целия град, ще преминават през манастира "Св. Апостоли", през параклисите, крепостните кули и стени, както и през манастирите „Св.Кирил и Юлита” и „Св.Иван Предтеча”. Повече време ще бъде отделено за поклонение пред мощите на Кръстителя.

По предварителни разчети проектът за поклонически туризъм ще струва към 4 млн лв, а реставрирането на част от храмовете ще отнеме 2 години.
 
Биляна Веселинова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай