40 бойни питбула 3 г. стоят в общински приют

Търсят се осиновители на животните, престоят на всяко е над 6000 лв.

40 бойни питбула 3 г. стоят в общински приют | StandartNews.com

Собствениците  вече са с условни присъди и глоби

3 години близо 40 кучета, порода питбул, тренирани за боеве, се отглеждат в общинския приют на Пловдив. Животните са настанени там, след като полицията залови собствениците им, които вече са с условни присъди и глоби, съобщи БНТ.

Последната съдебна инстанция обаче реши конфискуваните кучета да бъдат предадени на Агенцията за безопасност на храните. Това създава прецедент у нас, защото тя не осъществява такава дейност и няма бюджет за нея.

Директорът на областната агенция по храните в Пловдив е учуден и притеснен от съдебното решение.

Според Камен Янков, директор БАБХ-Пловдив, по закон нямат право на такава дейност. Това е един вид стопанска дейност, ние нямаме право като организация, като държавна структура да имаме животновъден обект, каза директорът.

В търсене на решение вече текат преговори между общинския приют и регионалната структура на агенцията.

Инж. Георги Божев, директор Зооветеринарен комплекс-Пловдив обясни:

"Обсъдихме различни варианти, които биха дали възможност да се тръгне към процедура за одомашняване или някакъв начин тези животни да бъдат изкарани от приюта и да намерят нови собственици евентуално".

Най-важното ще бъде изборът на осиновители, за да не попаднат кучетата в нови схеми за боеве, категорични са експертите. Много неправителствени организации вече са заявили желание да помагат при търсенето на нови стопани. С животните трябва да се работи допълнително, защото все още проявяват агресия при срещи с други кучета. Затова и се отглеждат в индивидуални клетки.

Д-р Веселин Бекирски, управител на общинския приют, каза, че може да се влезе при кучетата и да се докосват и галят.

"Най-много прекалено ентусиазирано да изявят любовта си, но с други животни - не ги харесват", допълни той.

До момента престоят на всяко едно от кучетата е струвал на общинския бюджет близо 6000 лв. Всички са кастрирани и в добро здравословно състояние, уверяват от приюта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай