2567 проби за коронавирус извършени в Бургас

Общинският щаб разширява мрежата за тестване за коронавирус чрез включването на нови професионалните гилдии- стоматолози и фармацевти

2567 проби за коронавирус извършени в Бургас | StandartNews.com

За четири седмици в Бургас са направени общо 2567 изследвания за коронавирусна инфекция. 1488 са направените бързи антителни тестове като 750 проби са взети на кризисни групи по решение на общинския щаб. Всичките 390 служители на ЦСПМ, Инфекциозното отделение, Спешното приемно отделение на УМБАЛ-Бургас и полицаи, които са на първа линия, са изследвани с PCR тестове.

„Призоваваме останалите общини на територията на област Бургас да следват нашия пример за масов скрининг, защото информацията, която имаме е, че ежедневно между 20 000 и 25 000 жители на другите съседни общини влизат в Бургас по различни причини – работа, медицинска услуга или друга причина и ако се развие тази скринингова кампания на територията на Бургаска област ще има много по-голям ефект и ние ще защитим жителите на Бургас със спиране на вирусоносителя на наша територия. Затова молбата ни е да последват нашия пример и каквото им е необходимо като съдействие, информация по отношение на методиката и организацията сме готови да им помогнем“, сподели кметът Димитър Николов.

От 25-те пациенти, регистрирани с коронавирус в Бургаска област, 11 са от община Бургас, а 14 са от други общини в областта.

Общинският щаб разширява мрежата за тестване за коронавирус чрез включването на нови професионалните гилдии- стоматолози и фармацевти.

„Днес се проведе среща с двете професионални гилдии – на стоматолозите и на фармаколозите. Всички представители на фармацевтичния бизнес, които работят на територията на общината и доброволно желаят да се тестват за коронавирус инфекция от утре могат да го направят, определено е мястото за пробонабиране. Стоматолозите, които работят на територията на община Бургас също е определена лабораторията, в която ще се случат тези пробонабирания“, обяви още кметът на Бургас. 

Към днешна дата на територията на област Бургас има 25 души с положителни проби на коронавирус инфекция. 2-ма пациенти са настанени в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас и 1 в болницата в Айтос. 9 са оздравелите, а 16 са с 28-дневна домашна карантина. Това стана ясно на брифинг на общинския оперативен щаб за противодействие на заболяването COVID-19.

Кметът Николов допълни, че от днес към Оперативния щаб на Община Бургас се присъединява д-р Лъчезар Томов, новият представител на РЗОК за Бургаска област.

От утре започва нова тристепенна дезинфекция на пазарите на територията на общината.

„Вчера имахме среща с бургаските духовници по отношение на организацията за Великденските празници. Тя остава подобна на тази за Цветница. Ние с ОД на МВР – Бургас отговаряме за безопасността до самите църкви, на територията на православните храмове организацията и реда е изцяло в прерогативите на бургаското духовенство. Надяваме се, че така, както нямахме никакви инциденти по време на досегашните православни празници, по-специално на Цветница, няма да се случат и на Великден“, заяви още кметът.

Литургиите ще бъдат на открито, пред входовете на църквите. Ще се състои ритуалът с плащеницата, но ще има нов ред с по-високо вдигната специална рамка на плащеницата, която не изисква навеждането на човек.

„Православните духовници поеха ангажимент да организират преминаването под плащеницата да се случва с дистанция и задължително във всички храмове ще се влиза с маски. От утре започваме повторна дезинфекция на бургаските православни храмове“, обяви Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай