1016 изпълнители на Църногорския събор

Научен форум утре дава старт на "В сърцето на Граово"

1016 изпълнители на Църногорския събор | StandartNews.com

С научен форум утре ще бъде дадено началото на Църногорския събор “В сърцето на Граово”.  Събитието, което ще започне в 15:00 ч., е под патронажа на областния управител и с участието на главният редактор на в. „Стандарт” Славка Бозукова, като модератор.

В него ще се включат министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, председателят на КРИБ Перник Георги Милев, председателят на СБУ Янка Такева, главният изпълнителен директор на „ЛИДЛ България” Милена Драгийска, гл. ас. д-р Александър Долашки от Института по органична химия към БАН, водещата на „Беновска пита“ по „Канал 3” и собственик на радио К2 Илиана Беновска, директорът на БНР Светослав Костов, кметове от област Перник, медии.

В 17:45 часа в петък ще са традиционният водосвет за здраве във фиалата на манастирския комплекс и официалното откриване на Църногорския събор.  Точно в 18 ч. старт на празника дават граовската певица Сорина Богомилова и Иван Дяков. След тях на сцената ще се изяви Оркестър „Средец”.

“Събитието, с което стартира Църногорския събор е форум, който задава и проправя значима регионална и национална идея. “Храната на бъдещето” е темата на колоквиума и чрез него ще бъдат представени желанията и намеренията, които имаме за собственото ни развитие и за начинът ни на живот сега, като основание за бъдещето. Ще дебатираме за биологичното и екологично земеделие в региона и страната, но заедно с това ще поставим акцент и върху вярата, като духовна храна, думите и новините, с които ежедневно се храним, образованието и научните достижения, които вече ни носят послания от бъдещето.”, сподели Ирена Соколова.

1016 изпълнители, от които 160 професионалисти и 856 любители, са заявилите участие във второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово”, който ще се проведе от 12 до 14 юли край манастира „Св. Св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян”, село Гигинци, община Брезник.  Те са представители на 7 области – Перник, Благоевград, Кюстендил, София, Плевен, Смолян и Монтана и на 16 общини – Перник, Брезник, Радомир, Земен, Ковачевци, Кюстендил, Кнежа, София, Пловдив, Дупница, Сапарева баня, Невестино, Столична, Берковица, Самоков, Благоевград. На счената ще се качат 49 формации, дуети, квартети, разказвачи и много индивидуални изпълнители.

Съботният ден ще започне със света литургия. От 10:00 до 19:00 ч. танцови и певчески състави от целия Югозапад ще се представят със свои изпълнения.  Интересните акценти в програмата са награждаването на представители на Обединени български животновъди от 16:00 ч., както и участията на гост-изпълнителите на сцената на събора - Ансамбъл „Родопа” от 12:00 ч., „Гласовете на Граово” - от 13:30 ч. и Берковската духова музика от 19:00 ч.

В последния ден на Църногорския събор „В сърцето на Граово” (14 юли) присъстващите отново ще се насладят на фолклорното богатство и творчество на самодейните състави, колективи и групи от региона.  Гост-изпълнители на финала са ансамбъл „Тракия” – с концертно участие от 12:00 ч. и Румяна Попова – от 13:00 ч.

По време на събора гостите ще могат да посетят Алеята на манастирските производители, фермерския пазар, кътовете свързани със занаятите, с възстановката на българско село, хайдутството, български носии и облекла от различните етнографски области. За първи път на Църногорския събор ще бъде представена и уникалната Бусинска керамика, характерна за района на Трънско.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай