Васко Тодоров: Хората в Овча купел не искат сгради и скоростен път

Крайно време е кметът на София и екипът й да разберат, че има промяна в обществено-политическите нагласи, заяви общинският съветник от „БСП за България“

Васко Тодоров: Хората в Овча купел не искат сгради и скоростен път | StandartNews.com

Хората в „Овча купел“ са категорични, че няма да търпят безобразията на администрацията. Крайно време е кметът на София Йорданка Фандъкова и екипът й да разберат, че има промяна в обществено-политическите нагласи. Трябва да има повече диалогичност и по-малко администриране. Това каза Васко Тодоров, общински съветник от „БСП за България“, по повод протеста на граждани срещу строеж в района.

„Недоволството им бе предизвикано от заповед на архитекта на София Здравко Здравков, която датира от 16 август 2018 г. и е издадена без да са спазени всички процедури. Основава се на две мнения, които са дадени от експерти. Въз основа на тази заповед се прави частична промяна на плана в района между ул. „Рачка“ и ул. „Войводина могила“, обясни общинският съветник от БСП.

По думите му по стария план този терен е бил предназначен за озеленяване и във връзка с това са извършени и отчуждителни процедури. Но някои от собствениците са възстановили собствеността си. След това я продават на строителна компания, която започва процеса по инвестиции за изграждането на няколко жилищни кооперации от затворен тип.

„Редът за това обаче не е спазен. Не е направено и обществено обсъждане. Изпратени са уведомителни писма на няколко лица, които се счита, че са домоуправители и след това са върнати обратни разписки. От развоя на събитията обаче не личи живеещите в района да са разбрали за строителството и да е имало обсъждане“, допълни Тодоров.

Според него нарушения има и от страна на строителя, който не е поискал разрешение от „Зелени системи“ за изсичането на дървета, тъй като това е парково пространство и има много дървета, някои от които са от защитен вид.

„Всички тези обстоятелства предизвикаха гнева на хората, които живеят в района. Те са категорично против там да се изграждат сгради и искат мястото да остане зелено пространство“, обобщи той.

„Категорично гражданите на „Овча купел“ са против изграждането на високоскоростна пътна артерия, която да свърва ул. „Ал. Пушкин“, бул. „Цар Борис III” и ул. „Любляна“. По този начин трафикът и задръстванията се вкарват в квартала. Те настояват да се спази приетия и влязъл в сила проект, според който тази връзка със Западната тангента би следвало да се осъществи чрез отсечка между бул. „Цар Борис III”, локалното на Горнобански път, ул, „Княжевска“ и ул. „Любляна“. През март тази година, когато започва планиране на застрояване с блокове покрай Владайската река, арх. Здравков променя стария план и измисля тази скандална промяна с цел новият комплекс да има достъп до пътна артерия“, обясни Тодоров.

От инициативния комитет, който организира протеста, са поискали среща с главния архитект на СО Здравко Здравков, за да го накарат да си оттегли заповедта и да върне стария ПУП, според който не се предвижда жилищно застрояване.

„За съжаление той отказа да разговаря с тях. Мисля, че сбърка. Сега жители от района подготвят нов протест, но този път той ще е под прозорците на главния архитект на София“, каза Васко Тодоров. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай