ЦИК с идеи за гласуване от плажа

Обсъжда вариант за вот по резервация в хотел

ЦИК с идеи за гласуване от плажа | StandartNews.com

Гласуваме от плажа? Централната избирателна комисия обсъжда вариант, при който хората, които ще са на почивка на 11 юли, да могат да гласуват от мястото, където са настанени. Към момента обаче няма конкретика по този въпрос, подчерта в ефира на bTV председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Той призова летуващите да пуснат заявление за гласуване по настоящ адрес 14 дни преди изборите.

Иначе кандидатите за 46-тото Народно събрание са от 15 партии и 9 коалиции. Томов обърна внимание, че все още съществува проблемът с т. нар. „мъртви души“, като имало случаи с над 300 починали лица в един списък. Друга манипулация е вкарването на имена на хора, които дори не подозират, че данните им се използват за такива цели.

Председателят на ЦИК обаче подчерта, че подобни измами са по-скоро при по-малките и неизвестни партии, тъй като големите и утвърдени формации имат реални поддръжници зад гърба си.

В неделя в село Доброславци ще бъде проведен експеримент колко хора ще могат да гласуват на машина за определено време, съобщи Томов. По думите му отчетеният максимум е 75 души на час, но в София, а в големите градове по правило хората са по-опитни с технологиите.

„Целта ни е да съберем такава информация, за да сме наясно с това какъв е капацитетът на тези устройства и ще имаме ли проблем и къде можем да очакваме да имаме проблем в изборния ден“, посочи председателят на ЦИК.

Що се отнася до вота в чужбина, там, където са подадени над 300 заявления, се преминава към машинно гласуване. Колко точно машини ще потрябват, ще стане ясно след 15 юни, когато е крайният срок за подаване на заявленията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай