Партиите ще харчат до 3 млн. лв. за агитация

Забранява се под каквато и да е завоалирана форма публичното огласяване на резултати преди приключването на изборния ден

Партиите ще харчат до 3 млн. лв. за агитация | StandartNews.com

Всяка партия и коалиция, която ще участва във вота на 4 април, може да похарчи до 3 млн. лв. за агитация. Това става ясно от решение на ЦИК за правилата за финансиране на предизборната кампания, които по същество са на базата на ИК.

Ограничението във финансирането на инициативните комитети пък е 200 000 лв. При тях парите са по-малко, защото един инициативен комитет издига само един независим кандидат за НС, пише Монитор.

Парите за кампанията могат да се набират от собствени средства, в това число и от субсидията, ако получават такава, средства от самите кандидати, както и от дарения. Тази година правилата са съобразени с последните промени в ИК от 2019 година, когато се позволиха дарения не само от физически лица, но и от юридически лица и еднолични търговци.

Когато благодетел поиска да предостави повече от 1000 лв. пък, те задължително трябва да минат по банков път. След това Сметната палата ще прави проверка дали дарителят има достатъчно доходи, че да извади подобни суми. 

Забранени са анонимните дарения, пари от фирми, които имат публични задължения, което също е в сила от 2019-та, както и средства от чуждестранни физически лица, нито от чужди правителства, търговски дружества или организации, както и пари от религиозни институции.

Симпатизантите могат да помагат в кампанията на любимата си партия и чрез предоставянето на движими и недвижими вещи, но с изричното уточнение, че те са тяхна лична собственост. Могат да съдействат и с личен труд по време на агитацията.Забранява се използването на публичен административен ресурс от формациите и от инициативните комитети. Това на практика означава, че не се допуска безплатното ползване на държавни и общински помещения, автомобили, градския транспорт и други.

Наред с това ЦИК прие реда за образуването на подвижните секции за хората с увреждания. За тези под карантина ще има друго решение.

Одобри и реда за социологическите проучвания и тези на изхода на секциите, в които правила традиционно съществува забрана за огласяване на данни от проучвания в деня на вота. 

Тази година от ЦИК прецизира текста като записа, че се забранява под каквато и да е завоалирана форма, публичното огласяване на каквито и да е резултати в изборния ден преди приключването му. По време на заседанието бе изтъкнат аргументът, че самите агенции не пускат данни, но това се прави от различни медии с използването на различни псевдоними. ЦИК ги глобява, но след това тези санкции падат в съда, който на свой ред приемал, че това не били социологически проучвания, тъй като никъде не се цитирали такива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай