Иван Айолов: Енергийно бедните семейства трябва да бъдат защитени

Либерализацията на енергийния пазар ще донесе плюсове за дребните потребители, смята кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР

Иван Айолов: Енергийно бедните семейства трябва да бъдат защитени | StandartNews.com

Трябва да се разработи методика за защита на енергийно бедните семейства, а не тези социални проблеми да се решават чрез изкуствено задържане на цените на електроенергията и газа. Това каза енергийният експерт Иван Айолов, кандидат-депутат от листата на „БСП за България“ в 24 МИР, в ефира на радио „Фокус“ .

Експертът подчерта, че при управлението на страната през последните четири години не е започнала реализация на съвременна и актуална енергийна стратегия, която да включва развитие на генериращи мощности и на мрежата, на износа на електроенергия, както и на необходимите инвестиции и тяхната ефективност.

„Управленската структура на различните дружества, въпросите, свързани с енергийната ефективност, която не е само опаковане на сградите, а нови и модерни технологии, методиката за енергийно бедните. Във „Визия за България“ и в предизборната програма на БСП се поставя въпросът, че обхватът от 250 000 жители съвсем не е достатъчен. Трябва да постигнем минимум компенсиране и защита на поне 500 000, тъй като по данни на Евростат енергийно бедните семейства са около 30%, около 30% живеят в недобре отоплени жилища, а около 30% от семейния бюджет отива за покриване на ежемесечните сметки. Цената на електроенергията и на отоплението не следва да бъде инструмент, с който се решават социалните проблеми“, обясни експертът.

По думите му трябва да бъде изготвена методика, защото в момента българската енергетика се намира в тежко състояние. „Тя е под много сериозен натиск по две основни причини - главоломното нарастване на цената на квотите за въглероден диоксид, което рефлектира върху цената на електроенергията за потребителите, и повишението на цената на газа, която се определя по новата форма на база спотовите пазари“, заяви той.

Айолов допълни, че вдигането на цената от 1 юли е обосновано икономически, но при изготвяне на предложенията на съответните електроразпределителните дружества има неща, които трябва да бъдат анализирани.

„Енергийната система на България е физически свързана с европейската електроенергийна и газова система, следва едно обединяване на пазарите и тези цени не могат да бъдат удържани. Регулаторът е в трудна ситуация, тъй като международните цени растат, същевременно нивото на заплащане и материално състояние на българските граждани е ниско и не отговаря на европейското. Затова БСП настоява за разработване на методика за защита на енергийно бедните семейства, а не чрез изкуствено задържане на цената да се решават тези социални проблеми“, категоричен е Айолов.

Кандидатът за народен представител не е съгласен с искането на ЧЕЗ за увеличение на нощната тарифа. „При изготвяне на предложенията на съответните електроразпределителни дружества има неща, които трябва да бъдат анализирани. Това са т. нар. оперативни разходи и разходи за персонал. Важен е въпросът с управление на структурите на бордовете, където в момента има случайно попаднали хора, без експертиза и непознаване на технологията на процеса. Сериозен е въпросът с анализа на заплатите, но не на енергетиците на терен, а на администрацията, където има сериозно залитане. Сериозен въпрос са и разходите за инвестиции и ремонти с т. нар. рамкови договори или инвестиционни предприятия – схема, с която да се заобикаля законът с обществените поръчки, а ремонти се извършват на необосновано високи цени“, коментира още експертът“, аргументира се той.

Според Иван Айолов либерализацията на енергийния пазар ще донесе плюсове за дребните потребители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай