Ето как да гласуваме с машина /СНИМКИ/

Няколко лесни стъпки за гласоподавателя

Ето как да гласуваме с машина /СНИМКИ/ | StandartNews.com

От ЦИК представиха демоверсия на бюлетината за изборите за Народно събрание на 11 юли. Този път бюлетината е на 2 страници. Гласуването не е трудно, категорични са от комисията. Цялата процедура отнема около минута.

Машините за чужбина вече заминаха. В чужбина ще има 273 секции с 421 устройства.

В 1115 секции в страната ще се гласува с две устройства. Това обявиха днес от ЦИК на специална пресконференция.

Ето как да гласуваме с машина:

1. Член на СИК ви дава карта за гласуване. КАРТАТА се поставя в мигащия слот долу С ЧИПА НАГОРЕ И НАПРЕД. Смарт картата леко прищраква, когато прави контакт. Тя влиза наполовина в слота, а не като при картите на банкомата.

2. На екрана се появява анимация като слънце, което се завърта няколко пъти, докато зарежда.

3. Появява се първа страница на БЮЛЕТИНАТА.

4. Ако избирателят не намери своята партия, натиска бутон "СЛЕДВАЩ", за да отиде на втората страница. С бутон "ПРЕДИШЕН" може да се върне на първата страница. В бюлетината има 23 политически партии и коалиции. Само в 24-и МИР има и 1 независим кандидат. В бюлетината има и бутон "Не подкрепям никого".

5. Избирателят прави своя избор като докосне с пръст - КВАДРАТЧЕТО за партия, коалиция, независим кандидат или "Не подкрепям никого" и в КРЪГЧЕТО за преференция.

6. След като избирателят направи своя избор натиска бутон "ПРЕГЛЕД", за да го провери. Ако не е съгласен може да натисне бутон "ПРОМЕНИ ИЗБОРА".

7. Ако избирателят потвърждава вота си, натиска бутон "ГЛАСУВАНЕ" в долния ъгъл на екрана.

8. От машината излиза КОНТРОЛНА РАЗПИСКА. Системата издава продължителен звук, за да напомни, че трябва да се извади и смарт картата. Избирателят взима разписката, сгъва я и я ПУСКА В КУТИЯТА. Връща картата на комисията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай