ДПС обърна мача в Лудогорието: 7 депутати

Най-големият разгром над ГЕРБ е в Търговище и Разград

ДПС обърна мача в Лудогорието: 7 депутати | StandartNews.com

ДПС отново е партийният лидер на Лудогорието. Партията на Доган успя да вземе достоен реваш след кметските избори, на които ГЕРБ тържествуваше след убедителна победа в Шумен, Търговище и Силистра. Тогава изненадващо дори БСП се сдоби с градоначалник в Разград, а ДПС остана само със селски кметове.

Днес резултатът от вота за парламент в четирите града на Североизтока е 7 депутатски мандати за ДПС и едва 5 за ГЕРБ.

Само още две политически сили успяха да пробият в региона. БСП – вкарва четирима народни представители, а „Има такъв народ“ – двама.

Най-разгромяваща е победата на ДПС в Търговище и Разград. Там Движението вкарва по двама депутатите, а останалите два се разпределят между ГЕРБ и БСП.

ДПС изпраща от Търговище в парламента двама от членовете на Оперативното си бюро - Джейхан Ибрямов и Имрен Мехмедова. Енергийният министър Теменужка Петкова отново става депутат, но разликата й с ДПС е 10 000 гласа. От БСП народен представител става генерал Кольо Милев, който досега бе представител от Сливен.

ДПС има двама депутати и от Разград -  зам. председателят на партията Ахмед Ахмедов и досегашния депутат инж. Ихсан Хаккъ. Само Десислава Атанасова успява да влезе в парламента от ГЕРБ, отново на почти 10 000 разлика от партията на Доган. БСП вкарва енергийният експерт Таско Ерменков.

Макар и с нов водач в Силистра Джевдет Чакъров, ДПС успя да доближи резултата на ГЕРБ, въпреки очакванията на партията на Борисов, че ще вземе два мандата. Членът на ръководството на ГЕРБ Тодор Тодоров влиза в парламента. Оспорвано бе и третото място: новата водачка на листата на БСП Вяра Емилова надви едва със 700 гласа сценариста на Слави Драгомир Петров.  

Най-оспорвана бе напреварата в Шумен, където на кметските избори ДПС остана на четвърто място, а ГЕРБ очакваше с лекота да вземе 3 от шестте места.

Кампанията, водена от председателя на партията Мустафа Карадайъ обаче обърка плановете, като изпревари БСП и свали разликата с ГЕРБ до 3000 гласа. Така двете големи партии в областта си разделиха по две места, а останалите двама депутати са Иван Иванов от БСП и сценаристът на Слави Йордан Стоянов, който изпревари червения кандидат точно с един глас.

Кои ще са депутатите от ДПС и ГЕРБ все още не е ясно, защото водачите – Мустафа Карадайъ и образователният министър Красимир Вълчев са избрани и от други райони.

Областният лидер на ДПС Айсел Руфад вчера изпрати отворено писмо до всички симпатизанти и избиратели на партията в област Шумен, с която им благодари за подкрепата.

„Благодарим Ви за смелостта, която проявихте и преодоляхте страха от коварния вирус. Много от Вас пострадаха дълбоко и трайно от тази пандемия. Много от Вас имаха нормални човешки причини  да останат пасивни в деня на гласуването. Вие обаче се мобилизирахте и отидохте до урните. Приемете нашите благодарности и за това, че не се огънахте и пред още една силна  заплаха – тази от нашите политически противници, включително от тези които предадоха ДПС - Шумен и станаха придатък на една чужда партия. Именно те възприеха и приложиха на дело срещу Вас модела  на мутризацията в политиката. Тази тяхна агресия,  достигнала до истерия,  беше не по-малко опасна за много от Вас. Вие обаче запазихте достойнство и затова сега за нас е чест да бъдем Ваши политически представители“, пише Руфад.

Тя увери, че работата за следващите избори започва от днес и така даде заявка, че ДПС ще атакува първото място на следващ вот в Шумен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай