Дядо Антоний: Да не се страхуваме от папата!

Никой не може да застраши нашата православна вяра, освен нашите хладни и нерадиви за спасението си сърца, казва Западно- и Средноевропейският митрополит

Дядо Антоний: Да не се страхуваме от папата! | StandartNews.com

Позиция на Западно- и средноевропейският митрополит Антоний, публикувана в неговата Фейсбук страница

Посещението на папа Франциск в България предизвика силен обществен отзвук. Добронамереността, откритостта и посланието за мир, с които дойде в родината ни спечелиха сърцата на сънародниците ни. Нека сме честни – тази визита показа колко много българите се нуждаят от гласа на Църквата, от нейните послания за благоволение между хората, за общение с Господ Иисус Христос, за укрепване на църковната общност.

Много наши събратя правилно отбелязаха, че тези послания звучат и в православните храмове и богослужение, те са част и от нашата ежедневна църковна проповед. При посещението си у нас папата ни даде обаче пример как пастирът отива при стадото, как търси и намира отдалечилите се от паството души, като им дава пример за действена Христова любов.

Убеден съм, че целта на тази визита не е била католическа пропаганда у нас. Тя нямаше за цел и изкуствено да се пренебрегнат различията между православието и католицизма, защото такова единство би било фалшиво и нетрайно.

Посещението на папата беше пример за важността на личното общуване между християните, което преодолява страховете. Затова и Светият синод на БПЦ прие папа Франциск като брат в Христа, като духовен водач на много християни по света, който добронамерено протяга ръка за общуване между всички християни, и хората от всички изповедания, защото на християните подобава да бъдат миротворци.

Истински верните на Христос няма от какво да се боят. Никой не може да застраши нашата православна вяра, освен нашите хладни и нерадиви за спасението си сърца.

Православните християни не виждат в ближните си врагове и заплаха, а братя и Божии чеда. Те вярват на Христовите думи: „Не бой се, само вярвай!“(Лук. 8:50).

Като имаме доверие в Божия промисъл и вършим по съвест това, за което Бог ни е призовал, няма от какво да се страхуваме. Чистата вяра не се гради върху страха и агресията към другите, към инославните, а върху любовта и верността към нашия Господ Иисус Христос. Нека доказателство ни бъдат думите на апостола: „Защото в любовта няма страх, но съвършената любов прогонва страха, защото в страха има мъка. Който се страхува, не е съвършен в любовта” (1 Йоан. 4:18).

Христос Воскресе!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай