Красотата на Трън надминава Швейцария

Кампанията „10 причини да остана в моя град” награди млади таланти

Красотата на Трън надминава Швейцария | StandartNews.com
  • Кампанията „10 причини да остана в моя град” награди млади таланти

"Пограничната община Трън е удивително място. Тя е свързваща транспортна връзка със Западна Европа през ГКПП " Стрезимировци" и неслучайно писателят Алеко Константинов изтъква красотата на този край, надминаваща дори тази на Швейцария”. Това заяви областния управител на Перник Ирена Соколова по време на националната кампания на вестник Стандарт „Моят град : 10 причини да остана в него”, с която  се стартираха тържествата за днешния празничен ден на града - Петковден.

„Трънчани сте силни, издръжливи, горди и ценящи това, което имате. С помощта и усилията на местната управа, на добрия административен и управленски капацитет, градът и общината стават все по-добро и комфортно място за живеене, с европейски облик. И дали вие, трънчани, сте трън в петата или венец от тръни на главата зная как успявате да проправите най-добър път за развитие и успех на родното ви място”, каза още Соколова. Тя връчи и наградите на млади таланти на Трън, докато хората с любопитство разглеждаха изложбата от  10 фотопана, които илюстрират големите промени в града не само като инфраструктура, но и различни красиви събития, които са неизменна част от културния календар.

В Категория „Културно-историческо наследство“ наградата грабна Народно читалище „Гюрга Пинджурова-1895г“. Горда съм, че съм пазител на културното наследство на Трън, обичам града си и хората в него, заяви директорката Сашка Иванова. В категорията „Културни събития” отличието взе Клубът за изучаване на български народни танци хора „Трънски ритми“ с ръководител  Емилия Миланова.

Минало и бъдеще са едно в Трън. Наред с ритмите на бабите и прабабите тук успешно се развиват и модерните танци. Доказателство за това е Групата за хип-хоп Double D Crew, която получи третата наградата в кампанията. Ани Станимирова, която е ръководител на младата група, заяви че непреклонният трънски дух е най-голямата причина да остане да работи за бъдещето на града.

Младите таланти, които срещам в Трън ми дават надежда да мисля, че много скоро ще сме свидетели на новия Стамен Григоров от 21-ви век, заяви главният редактор на Стандарт Славка Бозукова. Тя припомни, че създателят на млечно-киселата бактерия е роден на няколко километра от града, завършва медицина в Женева, но се отказва от блестяща научна кариера, за да се върне в родния град и да лекува болните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай